България - четвърта по златодобив в Европа

България - четвърта по златодобив в Европа

Freepik

A A+ A++ A

България е трета по добив на мед и четвърта по добив на злато в Европа. Цените на двата ценни метала са с непрекъснат ръст на международните пазари в последните месеци. Има много стратегии за развитието на енергетиката в България, но няма реализирани стратегически проекти, коментира почетният председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Николай Вълканов. „У нас има много суровини, които не разработваме, а тези, които разработваме, са на свършване“, посочи той на 6-ия европейски минен бизнес форум, който се проведе в София.

В България метални полезни изкопаеми се добиват от 85 000 декара, неметални – индустриални минерали, върху близо 62 000 декара. Добивът на нефт и природен газ се осъществява върху над 153 000 декара, на твърди горива от 728 000 дка, строителни материали от 102 000 декара, а на скално-облицовъчни материали – на близо 10 000 декара.

Манифест

Енергийният преход е невъзможен без ресурсната обезпеченост на икономиките и конкурентоспособността. Това заяви служебният заместник-министър на енергетиката Красимир Ненов пред форума. На него бе представена за първи път новата европейска правна рамка, манифест за развитие на сектора във връзка с новите отговорности на прехода към неутрална енергетика и належащата нужда от важни суровини.

34 суровини са дефинирани като важни, а 17 от тях са от стратегическо значение и ще има много сериозно търсене за тях. Трябва да укрепим всички етапи от веригата на доставки и да работим с другите държави, за да постигнем целта с 10% да се вдигне добивът на важните суровини до 2030 г. За постигането на целта са необходими 25-30 нови стратегически минни проекта и да намерим начин минното дело в Европа да е устойчиво, заяви генералният директор на Euromines Рол Къби.

Ресурси

Трябва да има европейски комисар, който да се съсредоточи върху достъпа до суровини, каза главният изпълнителен директор на шведската индустриална асоциация Svemin и член на Изпълнителния комитет на Euromines Мария Сунер, пише "Телеграф". Трябва да се подобри добивът на суровини на европейския континент чрез промени в законодателството, разрешителни и други режими. Да се прецени какви суровини са ни нужни. В стратегическите проекти трябва да има изгода както за ЕС, така и за третата държава - инвеститор или доставчик на ресурса. Регламентите за запазване на околната среда не трябва да пречат за запазване на ресурсите. Защото в момента над 65% от ценните материали са зависими от трети държави. Съобщено бе, че е постигнато ниво - 25% от стратегическите суровини да се осигуряват чрез кръгова икономика, рециклиране на ценни метали и суровини.


#златодобив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?