„Св. Николай": испанската Темида няма вина

„Св. Николай": испанската Темида няма вина
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Тези дни в България се изговориха и изписаха много думи за съдбата на затворените в Испания 21 моряци от „Св. Николай", след като плаващият под български флаг кораб беше задържан на 13 август т.г. с близо три тона кокаин.

Отначало се каза, че им бил предаден обвинителен акт, но после се разбра, че документът не е обвинителен акт, а процедура от следствието.

Адвокат Владимир Владимиров изрази пред широка аудиенция съмнение относно действията на испанските правоохранители. „ Ако има някакви съмнения и обвинения към капитана, противозаконно е да се задържи целият екипаж. Те са обвинени, че притежавали флашки и компютри, и в това, че капитанът се е срещал със съмнителни хора в ресторанти в Мадрид. Недопустимо е да бъдат държани всички 3 месеца", каза адвокатът.

Подобна е позицията на евродепутат Антония Първанова. Тя е отправила до Европейската комисия писмен въпрос във връзка с моряците и смята, че има незачитане на процесуалните права на задържаните от страна на испанските власти. Според нея в Испания срещу българите се извършвали „сериозни нарушения на европейското право".

От това, което беше тиражирано в българските медии не личи дали Владимиров и Първанова са говорили за намерения кокаин (на стойност над 100 милиона евро); за засечените от испанската полиция срещи на капитана Иван Станчев с ръководители на мрежата от наркотрафиканти, включително и с един от братята Велен (за срещите на Станчев се знаеше отдавна, а novinite.bg писа по този въпрос на 27 август); за договорената за „услугата" сума от 180 000 евро; за това, че полупразният „Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, намирал се близо до бреговете на островите Зелени нос, а системата му за идентификация била изключена, за да не излъчва сигнал за местоположението си и т.н.

И двамата не споменават, че един от членовете на екипаж – Красимир Йорданов – оказал съпротива (вероятно са се постарали да го усмирят); подминават и намерената в капитанската каюта бележка с координати и канал за комуникация – предполага се, че става дума за плавателния съд, който щял да поеме товара от „Св. Николай". Би ли могъл Иван Станчев сам да прехвърли на него над стоте 25-килограмови денкове с кокаин?

Елементарната логика показва, че освен капитана (срещу когото едва ли има само „съмнения", след като на подчинения му кораб е намерено огромно количество кокаин) е имало и други, запознати с истината за съдържанието на товара. От какво е била съпротивата на един от моряците?. Следствието - може да продължи дълго, тъй като се дърпат латиноамерикански и европейски престъпни нишки - би трябвало да определи различните степени на вина, преди да се стигне до съдебната зала.

За разлика от осъдените в Малайзия двама сънародници, в случая с кораба „Св. Николай" още от самото начало на операцията е имало взаимодействие между испанските, българските и други специални служби.

Т.е., в България се е знаело какво става с членовете на екипажа, било е известно за двете посещения в затвора на българския консул в Мадрид, както и за факта, че никой от задържаните не се е обърнал към посолството за преводаческа помощ.

...Напълно разбираемо е безпокойството на близките на задържаните, тъй като става дума за евентуално тежко престъпление, предполагащо дългосрочно наказание. Проблемът е, че по стар навик съответните институции оставиха обществото в информационно затъмнение, което породи спекулациите.

След като БТА е разполагала с постановлението за привличане на капитана на кораба, не можеше ли преди да се упрекват пряко или косвено испанските правоохранителни органи, чиято ефективност в сферата на наркотрафика е всепризната, да се разпространи уточняващото съобщение, което със закъснение предаде държавната информационна агенция? Вероятно можеше, ала шефът беше на друга на вълна - срещата на върха в Брюксел...

Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас и много централни, автономни и местни политици неведнъж са подчертавали, че живеещите в иберийската държава близо 200 000 българи са „успешно интегрирани и не създават никакви проблеми". Задържаните моряци от „Св. Николай" нямат нищо общо с тези сънародници, мнозинството, от които даже не следят развитието на следствието, тъй като си имат свои, далечни от кокаина, грижи.

Опитите да се свали превръзката от очите на испанската Темида и на нейните помощници едва ли са най-удачният начин да се помогне на виновните, по-малко виновните и невинните от кораба „Св. Николай".

...А испанската преса се занимава с доматите на Кольо Босия...

#българи в чужбина #имигранти #диаспора #ЕС #българи #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"