Подготвят важни промени за ученическите екскурзии

Подготвят важни промени за ученическите екскурзии
A A+ A++ A

Ученически екскурзии ще могат да се организират само ако по времето на пътуването се посетят няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки. Тази промяна се подготвя в Наредбата за ученическите пътувания, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той посети Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" и Института по океанология "Фритьоф Нансен" към БАН.

Към момента МОН е разработило примерни образователни маршрути, обхващащи цялата страна и които се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране. Сега се планира те да бъдат задължителни за всички пътувания, които училищата организират, за да се съчетават те с повишаване на познанията на децата в различни области, да се запознават и да преживяват България по различен начин, да придобиват впечатления на място за процесите в природата, но и за факти от културно-историческото ни наследство.

“Придобиването на знания чрез преживяване доказано дава много добри резултати. Затова искаме да насърчим училищата да посещават знакови обекти, свързани с нашата история и култура”, каза министър Цоков. По думите му и сега много училища включват такива обекти в организираните си пътувания. “Провеждат се десетки изнесени открити уроци и по този начин насърчаваме връзката между културните и научни обекти с образователната система”, обясни проф. Галин Цоков.

Повече от 6 000 деца и ученици посещават годишно обсерваторията във Варна. В нея се организират както постоянни курсове за ученици, така и беседи за организирани посещения на училища от региона, стана ясно още по време на визитата му.

МОН и Институтът по океанология ще си партнират в разработване и популяризиране на национална програма за морска грамотност. Това бе договорено по време на среща на министър Галин Цоков с изпълнителния директор проф. Атанас Палазов. Научната организация подготвя различни инициативи, свързани и с Десетилетието на ООН за науката за океана за устойчиво развитие.

От Института задълбочават връзките си с училищата и организират редица срещи и открити уроци в региона. “Заедно трябва да си партнираме, за да създадем възможност това да се случва в цялата страна, защото знанието за моретата и океаните е в основата на устойчивото развитие”, подчерта проф. Цоков.

Детска градина във Варна създава Център по медиация, в който предстои да се включат и други образователни институции от региона. Министър Цоков посети създателите на инициативата ДГ „Карамфилче“ и разговаря с колектива й.

“Поздравявам Ви за работата за развиване на емоционалната интелигентност на децата, което е много важно за всички следващи етапи на обучението им”, подчерта проф. Цоков. Той допълни, че Регионалното управление на образованието ще ги подкрепи, за да могат и други детски градини да се включат с подобни инициативи и да използват добрия им опит. “Когато децата познават чувстват си, те стават по-успешни и добри хора, затова и подобни инициативи са толкова важни”, каза още министърът.

От детската градина споделиха, че центърът по медиация се е доказал като възможност за прилагане на ефективен подход за управление на конфликти, не само между децата, а и между родители, както и между колеги и други партньори, касаещи дейността на образователната институция.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?