Първи потвърден смъртен случай от птичи грип H5N2 в световен мащаб

Първи потвърден смъртен случай от птичи грип H5N2 в световен мащаб
A A+ A++ A

Световната здравна организация съобщи, че в Мексико е починал човек в първия потвърден в световен мащаб случай на заразяване с H5N2 вариант на птичия грип.

Пациентът, който е починал на 24 април, след като е развил треска, задух, диария и гадене, "не е бил изложен на контакт с домашни птици или други животни" и е имал "множество основни заболявания", заяви СЗО, предаде АФП.

Мексиканските здравни власти съобщиха на здравния орган на ООН за потвърдения случай на заразяване на човек с вируса на 23 май, след като 59-годишен мъж беше откаран в болница в Мексико сити.

СЗО заяви, че случаят е "първият лабораторно потвърден случай на заразяване на човек с грипен вирус A(H5N2), за който се съобщава в световен мащаб".

Източникът на излагане на вируса е неизвестен, заяви СЗО, въпреки че в страната са регистрирани случаи на H5N2 при домашни птици. Според здравния орган на ООН случаите на H5N2 са засегнали домашни птици в щата Мичоакан през март, като други огнища са установени в щата Мексико.

Той обаче заяви, че установяването на връзка между случая при човека и заразяването на домашните птици засега е невъзможно, като оцени риска за хората като "нисък".

Друг вариант на птичия грип, H5N1, се разпространява от седмици сред стадата млекодайни крави в Съединените щати, като са докладвани малък брой случаи сред хора.

Нито един от случаите обаче не е инфекция от човек на човек, а болестта е прескочила от говедата на хората, твърдят властите.

#болест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?