Мигрена: Може ли проблемите със зъбите да са виновни?

Мигрена: Може ли проблемите със зъбите да са виновни?
A A+ A++ A

Много хора смятат мигрената за просто силно главоболие, но истината е, че това е комплексно неврологично заболяване, което може да има сериозни последици. Едно от най-изненадващите открития в последно време е, че лошото здраве на устната кухина може да бъде фактор, допринасящ за пристъпите на мигрена.


Връзката между зъбите и мигрената

И главоболието, и зъбоболът се предават чрез тригеминалния нерв, който инервира лицето и челюстите. Когато в устата ви има инфекции, кариеси, пародонтоза, абсцеси или други проблеми, това може да задейства два клона на този нерв, V2 и V3.

Хроничните инфекции водят до възпаление, което може да засегне тригеминалната и съдовата система, влошавайки епизодичната мигрена в хронична.

Какви са зъбните проблеми, които могат да предизвикат мигрена?

Инфекции и възпаления: Кариеси, пародонтоза, зъбни абсцеси, кисти и тумори в устата могат да дразнят тригеминалния нерв и да предизвикат мигрена.
Неправилна захапка: Разклатени, липсващи или неправилно подредени зъби могат да напрягат челюстните мускули, причинявайки хронично мускулно възпаление и мигрена.
Скърцане със зъби и стискане на челюстите: Бруксизмът може да дразни мускулите и венците, причинявайки мигрена и главоболие.
Мъдреци: Прорастването на мъдреците може да причини дискомфорт, да увреди други зъби и да доведе до дългосрочно главоболие.
Темпоромандибуларни нарушения: Проблеми с челюстните стави и мускули могат да причинят хронична болка, която може да предизвика мигрена.
Хроничен пародонтит: Разрушаването на тъканта на венците, загубата на кост и зъби е свързано с по-висок риск от мигрена.
Какво да правим?

Ако страдате от мигрена, важно е да се подложите на преглед от зъболекар, за да изключите евентуални проблеми със зъбите. Редовните прегледи, добрата хигиена и лечението на инфекции могат да помогнат за намаляване на риска от мигрена.

Важно е да се отбележи, че това е само информационна статия и не е предназначена да замести професионален медицински съвет.

#мигрена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?