Главоболие и депресии: Връхлита ни мощна геомагнитна буря

Главоболие и депресии: Връхлита ни мощна геомагнитна буря
A A+ A++ A

Синоптиците предупреждават за потенциална геомагнитна буря, която ще обхване магнитното поле на Земята днес.

Тази прогноза следва изхвърлянето на коронарна маса (CME) от Слънцето, стартирало на 1 юни, което е резултат от мощно двойно слънчево изригване X1-M7 - изблик на интензивна електромагнитна радиация, последван от експлозивно освобождаване на слънчева плазма.

Метеочувствителните хора могат да изпитват силно главоболие, нарушения в съня, разконцентриране във вестибуларния апарат и най-вече промени в кръвното налягане.

Ефектите от магнитната активност се свързват също със значително повишена честота на тревожност, депресия, биполярно разстройство.Сред другите негативни ефекти от магнитните бури върху здравето ни са сърцебиене и чувство за общо неразположение.


Хората със сърдечно-съдови заболявания, мигрени и различни хронични болестни състояния усещат по-силно влиянието на тези явления.

Първоначално прогнозите бяха усложнени от наличието на две CME, изстреляни едновременно - едната насочена към Земята, а другата се отдалечава.

Сега обаче анализаторите изясниха траекторията на насочената към Земята CME. "Макар че не се очаква CME да нанесе директен удар, нейният летящ удар все пак може да предизвика умерена геомагнитна буря около 4 юни", обясни д-р Мишел Виглионе, синоптик на космическото време в Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ.

CME са масивни облаци от слънчева плазма и магнитни полета, които могат да достигнат Земята за 1-3 дни след изригването си от Слънцето. Когато CME взаимодейства с магнитосферата на Земята, тя може да предизвика геомагнитни бури чрез индуциране на електрически токове, които нарушават средата на магнитното поле на нашата планета.

Силата на геомагнитната буря зависи от скоростта, размера и ориентацията на магнитното поле на входящата CME.

В този случай, въпреки че не се очаква пряко въздействие, CME все пак може да предизвика умерено силни бури, класифицирани като G2 или G3 по скалата на геомагнитните бури.

"Очакваме вероятно влошаване на комуникациите за операторите на самолети и сателити, потенциални проблеми с GPS и други навигационни системи", каза д-р Виглионе.

Междувременно любителите на полярните сияния очакват с нетърпение потенциалните светлинни шоута на по-високи географски ширини, които са резултат от взаимодействието на настъпващата слънчева буря с горните слоеве на земната атмосфера. | БГНЕС

#геомагнитна буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?