Такситата в Пловдив надуват цените тройно

Такситата в Пловдив надуват цените тройно

Freepik.com

A A+ A++ A

Стана ясно с колко точно таксиметровите шофьори искат да увеличат цените на услугите, които предлагат, информира Plovdiv24.bg. Проектът на документа, който е качен на сайта на Община Пловдив, е в резултат на искане и подписка отправени от страна на Асоциацията на таксиметровите водачи пред кмета Костадин Димитров.

Причината за искането на увеличение на цените е, че действащите такива са определени с решение на Общинския съвет от 2014 година и досега не са променяни. Според шофьорите на таксита те имат повече разходи, а са повишените и критериите за качествена услуга.

В момента минималната цена за таксиметров превоз на пътници за 1 км/пробег за дневна тарифа /от 6,00 часа до 22,00 часа/ е 0,65 лв. и нощна тарифа /от 22,00 часа до 6,00 часа/ - 0,75 лв. Таксиметровите шофьори искат увеличение на минималната тарифа да е съответно 1,19 и 1,29 лв на км.

От друга страна, максималната цена за таксиметров превоз на пътници за 1 км пробег за дневна тарифа /от 6,00 часа до 22,00 часа/ в момента е 1,10 лв. и нощна тарифа /от 22,00 часа до 6,00 часа/ - 1,30 лв. на километър. Според документацията искането за увеличение е съответно е 1,80 и 1,90 лв. на километър.

Така в диапазона минимални и максимални цени, за дневна тарифа 1,19 - 1,80 и 1,29 - 1.90 лв за км/ пробег таксиметровите шофьори трябва да определят таксата, за която ще изпълняват услугата си.

Според текста на документа се определя и квота от 2200 таксита, които да работят във втория по големина град в страната, тъй като сегашните 2000 не са достатъчни, а според информация на самите таксиметрови шофьори реалната бройка е 1600.

Вносител на предложението, което трябва да стои на интернет страницата на община Пловдив до 17 юни в кметът Костадин Димитров.

Очаква се в рамките на този срок да постъпят предложения за промяна, след което ще бъде разглеждано на сесия на общински съвет


#таксита #поскъпване #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?