Масови оставки в СДС след изключването на тримата депутати

Масови оставки в СДС след изключването на тримата депутати
В понеделник Националният съвет на СДС взе решение за изключването на трима депутати – Ваньо Шарков, Мартин Димитров и Димо Гяуров. Колаж: БГНЕС
A A+ A++ A

Масови оставки в СДС заваляха след изключването на трима депутати от партията на Националния съвет в понеделник.

Срещу решението на ръководството начело с председателя Емил Кабаиванов се обявиха от най-голямата структура на СДС в България - тази в Свищов, предаде БНТ.

Нито един седесар няма да подкрепи, дори и с мълчанието си, поведението на това ръководство на партията, заяви общинският председател на сините в града Емил Димитров.

В понеделник Националният съвет на СДС изключи депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров заради отказа им да номинират кандидата на десницата за конституционен съдия Петър Стоянов.

Тримата се възпротивиха на договорката между премиера Бойко Борисов и лидера Емил Кабаиванов СДС да номинира кандидат за мястото на Венета Марковска срещу обещанието за подкрепа от парламентарното мнозинство на ГЕРБ.

„До края на седмицата ще направим номинация за съдия в Конституционния съд“, каза председателят на партията Емил Кабаиванов.

Останалите 6 депутати от СДС са задължени от Националния съвет да я внесат и подкрепят. Ако откажат, те също ще бъдат изключени, подчерта Емил Кабаиванов.

„Това е изключително неадекватно поведение от страна на ръководството на СДС и аз намирам за глупаво решението да се изключват трима от най-активните депутати, в това число и нашият депутат от Свищов, избран от Великотърновски многомандатен избирателен район – д-р Ваньо Шарков. Аз съм изумен и изключително скандализиран“, коментира кметът на Община Свищов Станислав Благов, който също е от СДС.

Той е убеден, че това е началото на края на сегашното ръководство на партията, което няма да издържи повече от месец.

И във Велико Търново членовете на общинските структури на СДС в областта, които са около 500, единодушно изразяват несъгласие и разочарование от действията и решенията на националното ръководство.

Областният лидер на партията Мирослав Трифонов коментира, че СДС винаги е бил символ на свободната воля, достойнството и самочувствието на гражданите и никой истински седесар не би приел подобно поведение за демократично.

Решението колко души от Велико Търново ще напуснат сините редици ще стане ясно в понеделник, допълни още областният лидер.

Структурите на СДС в Пловдив засега нямат намерение да подават масови оставки заради решенията на националното ръководство на партията.

Категорично зад действията на лидера Емил Кабаиванов пък застават и от СДС - Разград.

#СДС #Емил Кабаиванов #председател на СДС #Мартин Димитров #Ваньо Шарков #Димо Гяуров #Свищов #Велико Търново #Разград #Пловдив #депутат от СК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"