Македония отказа участие в 100-годишнината от освобождението на Албания заради етнически конфликти

Македония отказа участие в 100-годишнината от освобождението на Албания заради етнически конфликти
Причината за отказа на Македония са последните инциденти, нагнетили двустранните отношения. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Македонският президент Георге Иванов е отклонил поканата на своя албански колега Буяр Нишани да участва в празненствата по повод 100-годишнината от независимостта на Албания.

Причината за отказа на Македония са последните инциденти, нагнетили двустранните отношения, когато в края на миналата седмица активисти на Гражданската партия на Албания замеряха с яйца колата на македонския премиер Никола Груевски по време на визитата му в Скопие.

През почивните дни пък в скопския квартал „Чаир“, където живеят предимно албанци,  голяма група от младежи свалиха македонския национален флаг и го подпалиха. От вътрешното министерство потвърдиха за инцидента и уточниха, че е започнало разследване.

Малко по-късно в същия квартал 30-на души пребиха няколко деца, а полицията отказа да съобщи етническата принадлежност на пребитите деца.

Албания се освободи последна от османско владичество през 1912 г., по време на Балканската война (1912-1913 г.), като границите й бяха очертани от Великите сили по време на Лондонската конференция през 1913, но в тях не бяха включени Косово и Метохия, която се възприемаше по онова време за „изконна сръбска земя“.

Впоследствие това става основа за сръбско-албанския конфликт, който приключи с войната на НАТО срещу Сърбия от 1999 г. и обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.

#Никола Груевски #Македония #министър-председател на Македония #яйца #квартал #Скопие #албанци #независимост #Албания #Георги Иванов #Президент на Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"