Арестуваха и уволниха възпитателката, заснета да бие и скубе деца във Велинград

Арестуваха и уволниха възпитателката, заснета да бие и скубе деца във Велинград
A A+ A++ A

Уволниха възпитателката в детската градина във Велинград, за която се твърди, че е упражнила насилие над дете на 5 години. Припомняме, че в социалните мрежи се появиха клипове, от които се вижда как жена дърпа и удря дете. Оказва се, че това не е единственият случай на посягане на дете в учебното заведение, а прокуратурата ще проверява също дали става въпрос за систематично поведение или инцидент, предава НОВА.

Възпитателката е задържана за 24 часа. Засега срещу нея няма повдигнато обвинение. До момента са разпитани десет души – по-голяма част от тях са служители на детското заведение. Според прокуратурата битото дете е на 5 години и се отглежда от приемни родители, заради което е със специален статут.

Късно снощи Петър Томанов получава притеснителни кадри от свой приятел. На видеоклип се вижда как синът му Диего е малтретиран от възпитателка в детската градина, която посещава. „Моето дете е бито там. Има и други случаи”, твърди той.

И бащата, и бабата на 5-годишното момче са имали подозрения, че се случва нещо нередно, но не били сигурни. „Има случаи, при които съм виждал детето си насинено. Не бях обаче сигурен”, каза Томанов.

„Когато прибирахме детето от градината винаги имаше засъхнали сълзички. Чорапките му миришеха на урина. И аз се чудех откъде идва това. От негови думи разбрах, че е било затваряно в тоалетната”, разказа бабата на детето Ниязе Томанова.

Оказва се, че случаят на Диего не е единствен за ДГ „Фантазия”. Анелия също разбира снощи, че и нейната дъщеря е жертва на насилие в градината от същата учителка.

„Не ходи с желание и постоянно плаче. Ударена е с празна туба в главата, за да може да спи. Затваряна е в тоалетната гола. Казах и да не говори така, защото госпожата е добра. Тя ми каза, че я бие и я тормози”, каза майката.

„Не пожелавам на никоя баба да гледа как третират внучето ѝ”, посочи Томанова.

Родителите споделят, че многократно са търсили директорката на училището, но не я откривали на работното ѝ място. Междувременно кметът на Велинград свика извънредна комисия в общината, заедно с компетентните институции.

„Беше назначена комисия от Община Велинград да се направи обстоятелствена проверка какво се случва в детската градина”, каза кметът на Велинград Костадин Коев.

„Трябва да се пристъпи към законосъобразни действия спрямо производство за дисциплинарно наказание и отстраняване на учителката. Но това трябва да се случи от директора на детската градина”, уточни началникът на отдел „Хуманитарни и социални дейности” в Община Велинград Марияна Зинкова.

Директорката на детската градина Мая Якимова твърди, че ѝ е казано, че профилът, от който е качен клипът, е хакнат. Тя не била наясно, че в детското заведение се случват подобни неща. На въпрос дали ще уволни възпитателката отговори: „Разбира се. След като взема абсолютно всички обяснения от колегите. Тя публикува, че това не е вярно”, заяви Якимова.

Прокуратурата проверява – инцидент или систематични поведение

Прокуратурата в Пазарджик ще проверява дали става въпрос за систематично поведение или инцидент. Тепърва предстои и разследването да установи дали информация за насилие е стигнала до директорката или други институции.

Според обвинението насилието над 5-годишното дете е извършено преди два месеца. Оттогава то не е посещавало детската градина.

„Детето не е ходило на градина, тъй като бащата е споделил, че то не е имало такова желание. Очевидно е било под някакъв вид стрес. Самият баща е заявил, че той не е могъл да се срещне с директорката по една или друга причина, за да потърси обяснение”, коментира районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев.

Възпитателката, която е уличена от клипа, че малтретира детето, е задържана за 24 часа. Досега не е дала обяснение. „На този етап ние не разполагаме с други сигнали, че върху други деца е упражнено каквото и да е било насилие от когото и да е било в тази детска градина”, каза още Бакърджиев.

Прокуратурата проверява как, кога и от кого са заснети скандалните клипове и с каква цел. „Може би това представлява интерес за обществото, защото е база за определени спекулации – защо тези клипове са се появили точно сега”, добави районният прокурор.

По случая е образувано досъдебно производство. „То се води за причинена телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице от персонала на детска градина”, обясни заместник-районният прокурор на Пазарджик Величка Христова.

По закон до три години затвор е наказанието, ако лицето бъде признато за виновно.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?