Първият град у нас с безплатен градски транспорт за ученици, пенсионери и хора с увреждания

Първият град у нас с безплатен градски транспорт за ученици, пенсионери и хора с увреждания
A A+ A++ A

Варна става първият град в България, в който освен учениците, безплатно с градския транспорт ще пътуват и студенти, пенсионери и хора с увеждания, решиха днес на своето заседание общинските съветници в крайморския град. Предложението получи подкрепата на 31 от тях. Безплатното пътуване за тези групи ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Съветниците одобриха и предложението на кмета Благомир Коцев за намаляване на цените на абонаментните карти до съседните села и курортни комплекси. Пътуващите до населените места от общината – Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, както и до Златни пясъци, Аладжа манастир и местността Корабостроител (Крушките) вече ще плащат по 40 лева месечно.

Общината да продължи да превежда средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна, е другото решение на варненските съветници. Седем участъка от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, но за това администрацията дава пари ежегодно на държавната агенция.

Поддръжката на тези пътища струва около 435 000 лева на година.

#градски транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?