Юнкер: Гръцкият транш е обещание за по-добро бъдеще за цялата Еврозона

Юнкер: Гръцкият транш е обещание за по-добро бъдеще за цялата Еврозона
Кредиторите също така взеха и решение за намаляване на дълговете на гръцката държава с 40 млрд. евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Отпуснатият нов транш за Гърция не е само пари, а обещание за по-добро бъдеще както за Атина, така и за цялата Еврозона, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клон Юнкер.

Юнкер каза, че Атина ще получи на 13 декември 44 млрд. евро, които бяха договорени между финансовите министри от Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), предаде БНР.

Кредиторите също така взеха и решение за намаляване на дълговете на гръцката държава с 40 млрд. евро.

„Доволен съм да обявя, че днес постигнахме политическа договореност за отпускането на следващия транш за Гърция. Нека първо кажа, че не става дума само за пари. Това е обещание за по-добро бъдеще за гърците и за еврозоната като цяло“, посочи Юнкер.

Директорът на МВФ Кристин Лагард от своя страна увери, че  Гърция върви по правилния път за справяне с дълговата криза, добавяйки, че Атина е изпълнила предварително изискванията на кредитори и е гласувала правилния бюджет.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас приветства решението за отпускането на следващия транш от спасителния план за Гърция, благодарението на който Атина ще може да се концентрира върху стимулирането на икономически растеж.

„Трябва да помогнем на Гърция, защото това запазва страната в Еврозоната. Избягваме фалита и сега имаме време евентуално да мислим за растеж, за социалната държава, но също така и за това как да приложим трудните решения, които взехме“, каза Стурнарас.

#еврогрупа #Жан-Клон Юнкер #Гърция #транш #еврозона #Международен валутен фонд #МВФ #министър на финансите на Гърция #Янис Стурнарас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"