ИЗВЪНРЕДНО! Два влака са се ударили на Централна гара в София, 6-има пострадали, от тях 4ма са в болница (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО! Два влака са се ударили на Централна гара в София, 6-има пострадали, от тях 4ма са в болница (ОБНОВЕНА)

Pixabay

A A+ A++ A

Инцидент на Централна гара в София - маневрен локомотив удари пътнически влак. Има няколко пострадали пътници. Предстои да бъде уточнено дали техническа грешка или невнимание на работещите на гарата са причинили сблъсъка, предаде БНТ.

Бързият влак за Пловдив е трябвало да тръгне от Централна гара София за Пловдив в 16:30 часа, когато става удара. Зад него е бил маневрен локомотив, който го е ударил. Ударът е бил доста силен, пътниците са го усетили, имало е паднал багаж.

По информация на НОВА в болници са откарани общо четирима души: Двама са в „Пирогов”, един - в ИСУЛ, един - във ВМА,. На място се преглеждат още двама души.

Сигналът за инцидента е получен в 17:00 часа. На място са били изпратени веднага шест линейки.

Според транспортния министър Георги Гвоздейко инцидентът е "лек": "Инцидентът е действително лек. Влакът, който е композиран за Пловдив изчаква да му дойде времето за тръгване, в покой. Зад него маневрена машина трябва да композира друг състав от вагони. Скоростта, с която машината спира в последния вагон е била твърде ниска от порядъка на 15-22 км/ч. На машиниста му е прилошало и не е успял да спре маневрената машина", разясни той.

Ето какво казаха пътници от влака:

- "Влакът беше за Пловдив, още не беше тръгнал, когато се случи така, че се случи голям удар, усети се някакво раздрусване. Срутиха се седалките срещу мен. Отзад ни удари локомотив. Видях баща с дете да падат, защото бяха прави в коридора. Една жена викаше: удариха ни, удариха ни, ставайте и излизайте веднага и аз станах и излязох. Стълбата беше счупена по която излизахме. Имаше хаос, видяхме ранени хора. Видях ранена кондуктора, видях други хора, имаше много ранени."

- "Стоим си във влака, отзад от маневрата се удря в нашия влак, всички пътници един в друг се удрят. Падат куфари, седалките падат. В първа класа седалките така бяха паднали, че не може да се извади куфара. Бяха насядали пътниците и при удара всичките политнаха напред и назад. Ранени бяха от последния вагон две жени, които ги закараха в Бърза помощ.

Тепърва ще се изяснява колко точно са пострадалите. С повече от 80 минути е закъснението на бързия влак за Пловдив, но той все още не е тръгнал. Към момента не са осигурени автобуси, с които пътниците да бъдат превозени.

По-рано тази сутрин бе съобщено, че има софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара София, което е предизвикало закъснения в графика на движение на влаковете.

Късно в понеделник е възникнал проблем в осигурителната техника на Централна гара, който е отстранен в 22:30 часа. По тази причина са отменени редица влакове, а други закъсняват в порядъка от 40 до 120 минути, съобщиха от НКЖИ.

От 7-ми май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация

#инцидент #Централна гара София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?