Хематолозите от Варна оттеглят оставките си

Хематолозите от Варна оттеглят оставките си
На 12 ноември 38 от общо 53-та служители на Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха предизвестия за напускане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Медиците от Центъра по трансфузионна хематология във Варна оттеглят оставките си.

Кръвните специалисти подадоха групово заявление за напускане на работа в началото на ноември заради неизпълнените им искания за повишаване на заплатите и подобряване условията им на труд.

След среща между председателя на синдикалната организация на „Подкрепа“ в звеното д-р Маргарита Точкова и зам.-кмета по здравеопазване доц. Христо Бозов във вторник стана ясно, че медиците оттеглят колективната си оставка, предаде БТА.

На 12 ноември 38 от общо 53-та служители на Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха предизвестия за напускане.

„Получихме официално уверение от община Варна, че ще отпусне пари за подпомагане на центъра и това ни кара да преосмислим решението си, като най-вероятно в сряда ще оттеглим подадените оставки“, посочи Маргарита Точкова.

Обещанието бе дадено на 15 ноември от варненския кмет Кирил Йорданов, който след среща с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и медиците от центъра обеща, че те ще получат по 100 лева към заплатите си до края на годината, а средствата са осигурени от Общинския съвет в морския град.

По думите на д-р Маргарита Точкова с осигурените от кметството средства заплатите в центъра ще достигнат нивото си от 2011 г.

Тя каза още, че ако наистина има увеличение на възнагражденията от 1 януари 2013 г. с между 17 и 20%, реалното увеличение на заплатите в центъра ще бъде между 7 и 10%.

От своя страна заместник-кметът на Варна Христо Бозов допълни, че необходимата за звеното сума е около 65 000 лева.

Предложението за отпускане на парите ще бъде внесено още в сряда за разглеждане в комисиите в Общинския съвет и на следващо заседание трябва да бъде гласувано.

На 19 октомври всички лекари и част от половината лаборанти и медицински сестри в центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора също подадоха едномесечни предизвестия за напускане.

Решението на екипа бе продиктувано от „непрекъснато променящата се дата“ на обещаното увеличение на заплатите им и недостига на персонал.

Близо месец по-късно обаче те оттеглиха оставките си, след като получиха уверение от Министерството на здравеопазването, че от 1 ноември заплатите им са увеличени.

#Варна #Стара Загора #кръвен център #трансфузионна хематология #Маргарита Точкова #Христо Бозов #Кирил Йорданов #кмет на Варна #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"