Стара Загора обгазена за 9-и път за месец

Стара Загора обгазена за 9-и път за месец
През ноември в Стара Загора е имало общо 9 случая на обгазяване с азотен диоксид. Снимка: novini.bg
A A+ A++ A

Стара Загора отново беше обгазена с азотен диоксид за два часа в понеделник.

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) пак обяснява замърсяването на атмосферния въздух с трафика и битовото отопление, както и с инверсия, която задържа азотния диоксид в приземните слоеве, предаде БНР.

При пределна средночасова норма от 200 микрограма на кубичен метър, в 6:00 часа стойността на азотния диоксид е била 207, а в 7:00 часа - 243 микрограма.

Както и в останалите случаи на обгазяванията през ноември - общо 9, по-високите концентрации на азотния диоксид в атмосферния въздух са отчетени от автоматичната станция през нощните часове, когато автомобилният трафик е силно намален, а печките с въглища не горят.

Въпреки това директорът на РИОСВ инж. Пенка Начева дава неизменно едни и същи обяснения за произхода на азотния диоксид във въздуха.

В понеделник здравната комисия към Общинския съвет трябваше изслуша по темата инж. Начева, но неотложно пътуване отмени срещата й с общинските съветници до следващото заседание през декември.

Пряка отговорност за качеството на атмосферния въздух, освен екоинспекцията, има и ръководството на община Стара Загора.

#Стара Загора #азотен диоксид #РИОСВ #трафик #битово отопление #Пенка Начева #обгазяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"