Мор! Чака ни още по-горещо лято от миналото!

Мор! Чака ни още по-горещо лято от миналото!

Pixabay

A A+ A++ A

Лятото на 2024 г. в Европа се очаква да бъде най-горещото през последните години, прогнозират учените от Европейския център за средносрочни прогнози на времето /ECMWF/. Прогнозата е за близо 2,5ºC по-висока от климатичната стойност за периода 1993-2016 г.

Примомняме, че 2023 г. бе най-топлата година в България от 1930 г. насам. Средната годишна температура за страната бе 12,9 градуса по Целзий, което е с 1,6 градуса над климатичната норма за периода 1991-2020 г., показва Годишният хидрометеорологичен бюлетин за 2023 г. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава БТА.

Средната годишна максимална температура за България през 2023 г. бе 19,3 градуса, което е с 2,4 градуса над климатичната норма. Най-високата максимална температура за 2023 г. у нас е 43 градуса и е измерена на 25 юли в Русе.

Учените отбелязват, че причината за екстремното време е изменението на климата и топлинното явление Ел Ниньо. Климатолозите прогнозират, че в северните части на САЩ и някой от досега хладните региони на Канада температурата значително ще се повиши. Интересно е, че в европейските прогнози се казва, че температурите в Москва и Калининград ще превишат 35 градуса по Целзий. Това е съвсем необичайно по тези места. Очакват се температурни рекорди и в студения досега Сибир и дори в Кавказ.


#глобално затопляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?