„Дойче Веле“: 4 месеца след атената България няма версия за престъплението

„Дойче Веле“: 4 месеца след атената България няма версия за престъплението
Четири месеца след атентата на бургаското летище България все още няма официална версия за извършителите на престъплението, коментира „Дойче Веле“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: „Дойче Веле“

Четири месеца след атентата на бургаското летище и броени дни преди Бойко Борисов да обсъди въпроса с американския президент Барак Обама България все още няма официална версия за извършителите на престъплението.

Най-лесният отговор гласи: защото българската система за национална сигурност беше заварена неподготвена.

На втория ден след взрива единственото сигурно беше, че това действително се е случило.

При бургаския атентат имаше и нещо друго: заличаването на следите беше перфектно, казва Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

За разлика от терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г., в Мадрид на 11 март 2004 г. и в Лондон на 7 юли 2005 г., в българския случай никой не пое вината, не обвини България, не поиска каквото и да било.

До момента българското разследване разполага с ДНК профила и пръстовите отпечатъци на извършителя. То е събрало и много информация за фалшификацията на документите, както и за набавянето на взрива. Следователите са сигурни, че атентатът е бил планиран и организиран извън България.

Всички известни замесени са мюсюлмани, които са поне от второ поколение в Европа. Проучвали са България в продължение на много години и са я избрали, защото са преценили, че е „добра зона за реализация“, казва Тихомир Безлов.

Засега не е ясно само дали носителят на взрива го е задействал лично или това е извършено дистанционно от съучастник.

Предполага се, че атентатът на летище Сарафово е платен с пари, идващи от няколко страни край Персийския залив, където на власт са авторитарни режими, допълва Безлов. Тоест Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Йордания. Според Безлов същите пари са изиграли ключова роля и в Арабската пролет.

Международният наблюдател Чавдар Найденов смята, че атентатът е дело на някое от разклоненията на арабския тероризъм, поради което 90% от информацията по въпроса трябва да се търси извън България. А българските служби едва ли имат много канали за информация в Близкия изток, нито пък капацитет да обработват такива сведения.

От което следва, продължава Найденов, че ако възникне българска версия, тя със сигурност ще е подадена от партньорските служби, които действат в района.

Между тях българският премиер Борисов споменава „колегите от САЩ, Израел, Великобритания, Кипър и всички други, които имат информация“.

Въпросът е дали България има интерес да даде под наем името си - тоест да огласи чужда версия. Засега единствено Израел е оповестил своя версия, макар че не предлага конкретни улики срещу „Хизбула“.

Въпреки че не разполага с еднозначни доказателства, Израел подканва ЕС да обяви „Хизбула“ за терористична организация - и то именно по повод атентата в Сарафово, казва Чавдар Найденов.

Затова и имаше безпрецедентен брой срещи на българското правителство с израелската страна, твърди Тихомир Безлов.

Ако България, която не е част от решението на локалните конфликти в Израел, Сирия или Ирак, огласи нечия чужда версия, тя ще поеме определени рискове. И то в полза на политики, които водят в свой интерес други страни, предупреждава Чавдар Найденов.

#ЕС #„Хизбула“ #Израел #Президент на САЩ #Барак Обама #Център за изследване на демокрацията #Тихомир Безлов #премиер на България #Бойко Борисов #израелски туристи #Бургас #терористична атака #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »