Семерджиев: Със 7% вероятно ще поевтинее парното от 1 януари

Семерджиев: Със 7% вероятно ще поевтинее парното от 1 януари
„Всички топлофикации, които използват природен газ, и техните потребители ще усетят намалението“, категоричен е Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на топлофикационната услуга ще намалее от първия ден на новата година, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По думите на Семерджиев намалението на цената на синьото гориво от началото на 2013 г. няма да е по-малко от 7% и подобен процент може да се очаква и за поевтиняването на топлинната енергия.

„Всички топлофикации, които използват природен газ, и техните потребители ще усетят намалението“, категоричен е Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

„Ще се наложи обаче извънредно отчитане на топломерите и едва след като то бъде направено, потребителите ще могат да усетят намалението в месечните си сметки“, добави шефът на ДКЕВР.

Според него държавният регулатор още не е получил заявлението на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цените на природния газ от 1 януари 2013 година.

Общественият доставчик има срок до 10 декември да подаде заявлението си за цените през следващото тримесечие.

ДКЕВР разгледа във вторник заявлението на „Би Си Ай Черганово“ ЕООД за издаване на лицензия за дейността „производство на електрическа енергия“.

Става въпрос за 25-мегаватова централа, построена към юни месец, която все още не е получила разрешение за експлоатация.

„Имаме да довършим лицензирането за още 3 централи, присъединени преди 1 юли, или общо около 70 мегавата допълнително“, обясни Ангел Семерджиев.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #топлинна енергия #Булгаргаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"