Знаете ли колко думи има в българския език?

Знаете ли колко думи има в българския език?
A A+ A++ A

Казват, че българският език е един от най-богатите откъм лексика езици. Българският език не е лесен за учене, той е в категория IV по скалата на езиковата трудност на ЦРУ. Езикът ни е индоевропейски от групата на южнославянските. Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. Историческото му развитие се характеризира с четири главни периода.

Българският език е най-разпространен в България. Той също се говори и в българското землище в близост до България – на Балканския полуостров и в Мала Азия. Българският език също е разпространен, там където има българи в други държави.

Според Българската академия на науките в нашия език има около 200 000 думи. Езикът е непрекъснато променяща се система, затова точният брой думи никога не може да се определи, пише bTV. През 2021 г. е издаден “Речник на новите думи в българския език". Според авторите на речника само за последните 20 години в нашия език са навлезли 2700 нови думи, а техният брой постоянно нараства.

Най-използваните чуждици

Чуждите думи са тези думи, които са навлезли или навлизат в българския език от други езици, например чадър, палачинка, математика, кастинг, кайт, лонгборд. Тъй като тези думи обаче отдавна са в нашия език, вече не ги приемаме като чуждици, за разлика от кастинг, кайт и лонгборд, които са по-нови.

Сред най-използваните чуждици са:

- Хейтър - Злобар, черноглед, злъчен, лош

- Лайквам - харесвам, харесва ми

- Френд - приятел, другар

- Съпорт - помощ, подкрепа, опора

- Фешън - модерен

#български език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?