Българският турист не бил авантюрист

Българският турист не бил авантюрист
Италия е една от най-предпочитаните дестинации от българските туристи.
A A+ A++ A

Българинът вече е изцяло европеец и като турист не е склонен да се впуска в авантюри, заяви Радослав Георгиев, мениджър на голяма туроператорска компания.

„Една новина може да го накара да се откаже от пътуване или направо да „изтрие“ определена дестинация от картата на света. На българина вече му омръзнало да се „стиска“ заради кризата“, каза Георгиев в интервю за БТА.

Експертът коментира ситуацията в бранша, предпочитанията на българския пътешественик и резервациите за предстоящите празници.

По думите му след Арабската пролет пътуванията на българи до тази част на света, в която се състояха революциите, са сведени до минимум.

За предпочитаните до преди няколко години Египет и Тунис няма почти никакви заявки.

Любими дестинации за българите остават съседните държави. По думите на Георгиев много сънародници пътуват до Турция и Гърция не само за да си починат в популярните курорти, но и за да разгледат забележителностите на двете държави.

Италия е друг от най-предпочитаните маршрути от българите. Обяснението е, че освен изключителното културно и историческо наследство, тази страна е и сравнително близко и пътуването е на приемливи цени, обяснява Георгиев.

Според експерта обаче най-предпочитани са остров Бали, Тайланд и Индонезия, като в последно време все по-актуална дестинация става и Виетнам.

Неговият съвет към желаещите да пътуват е, ако искат пътешествието да им излезе по-евтино, да купуват билети или в последния момент (макар че е под въпрос дали ще си намерят), или дълго време преди тръгването, защото тогава компаниите правят сериозни отстъпки.

Радослав Георгиев посочва още, че много българи са фенове на т.нар. сити дестинации, до които „прескачат“ за уикенда.

По думите му сред градовете фаворити на родните туристи са Будапеща, Виена и Париж.

Георгиев със съжаление посочва, че от българските градове за сити дестинация става единствено София, тъй като до там има редовни самолетни линии.

Поради тази причина и този вид туризъм в България не е развит, тъй като до другите градове, в които има исторически и културни забележителности, е невъзможно да се дойде само за почивните дни.

През последните години все по-търсени от българите стават морските круизи, като предпочитанията са най-вече към Средиземноморието, допълва експертът.

Туроператорът разказва, че сега в страната започват да се развиват наченки на популярните в САЩ въздушни круизи, при които туристите обикалят с малък частен самолет.

По думите му най-вероятно първите стъпки ще бъдат направени в комбинация между български и румънски туроператори, като посочва, че вече се водят разговори в тази посока.

„Явно на българина му омръзна да се стиска заради кризата и тъй като тя няма свършване, отново започва да харчи за пътувания, полу на шега – полусериозно“, каза Георгиев.

Той обаче подчерта, че тенденцията през последните години е мераклиите да пътуват да търсят само големи, проверени компании, на които може да се разчита.

„Това пак е доказателство, че българинът не търси авантюри, а предпочита да залага на сигурността“, обобщи Радослав Георгиев.

#Радослав Георгиев #туристи #Арабската пролет #Египет #Тунис #Турция #Гърция #Бали #Тайланд #Индонезия #Виетнам #Будапеща #Виена #Париж #Италия #София #САЩ #България #Румъния #туроператор #Средиземноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници