Замесиха българи в грозна проява в Париж, подозират и руска връзка

Замесиха българи в грозна проява в Париж, подозират и руска връзка
A A+ A++ A

До България са проследени трима души, които са отговорни за оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж, съобщи френската прокуратурата, цитирани от „Политико“. Някои медии в страната подозират и връзка с Русия.

На 13 май през нощта вандали са изрисували мемориала с 35 отпечатъка на червени ръце. Действията бяха осъдени от обществеността. Подобни престъпления стават все по-чести във Франция след началото на войната в Газа миналия октомври.

В съобщение до „Политико“ прокуратурата заяви, че трима заподозрени са били забелязани на записи от охранителни камери. Те са се движели от мемориала към хотел в източната част на Париж, преди да се качат на автобус към Белгия. „Резервациите за автобуса и на тримата са направени от България“, допълват от прокуратурата.

Според местни медии следователите проверяват и хипотезата, че това е руска операция за дестабилизация. Медийните публикации твърдят, че извършителите са българи.

През ноември двойка от Молдова беше арестувана по подозрение, че е изрисувала 250 сини звезди на Давид из Париж. Тогава тази операция е била възложена от руските служби за сигурност. Подобни случки засилиха притесненията, че Русия се намесва все по-често във френската политика и общество.

Френски разследващи заявиха пред „Политико“, че „чуждестранни играчи виждат публичния дебат във Франция като начин да се възползват от слабите им страни“.

#Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти