Маймуни падат мъртви от клоните заради адската жега в Мексико

Маймуни падат мъртви от клоните заради адската жега в Мексико

wikipedia

A A+ A++ A

В Мексико е толкова горещо, че маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Групата за опазване на биоразнообразието в поречието на р. Усумасинта в югоизточния щат Табаско

от 16 май насам са открити най-малко 138 мъртви маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana).

Това са средно големи примати, които са известни със силните си ревящи гласове. Някои маймуни са били спасени от местни жители, включително пет, които са били откарани при ветеринар, който полага усилия да ги спаси.

„Те пристигнаха в критично състояние, с дехидратация и треска", каза д-р Серхио Валенсуела и добави: „Бяха напълно безпомощни, това беше топлинен удар."

Жестоката гореща вълна в Мексико е свързана със смъртта на най-малко 26 души от март насам, но ветеринари и спасители твърдят, че тя е убила десетки, а може би и стотици маймуни ревачи.

Във вторник на около една трета от територията на страната температурата достигна 45 градуса по Целзий.

В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са забелязани в петък, когато местният доброволен противопожарен и спасителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион.

Маймуните ревачи са мускулести и могат да достигнат височина от 90 см, а опашките им са също толкова дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 килограма и могат да живеят до 20 години. Те са снабдени с големи челюсти и страховит набор от зъби. Но най-вече са известни с лъвския си рев, който не съответства на размерите им.

„Доброволците ме помолиха за помощ, попитаха ме дали мога да прегледам животните, които докараха с камиона си", каза д-р Валенсуела и добави: „Нямаха пари и ме помолиха да го направя безплатно."


#Мексико

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?