Църквата почита Св. Теодосий Търновски

Църквата почита Св. Теодосий Търновски
Преди смъртта си Теодосий прави завещание, в което съветва своите ученици да пазят неповредена благочестивата православна вяра. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

На 27 ноември православната църква почита паметта на Свети преподобни Теодосий Търновски.

Преподобният Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателя на исихасткото учение, пише БГНЕС.

В пост и молитва се подвизавал в Килифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа.

Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.

Най-съдържателният извор за живота и деянията на преподобни Теодосий е житието му, написано веднага след смъртта му на гръцки от цариградския патриарх Калист, но запазено в славянски превод.

Включено е в Рилския панегирик от 1479 г., дело на Владислав Граматик и вероятно е негов превод. Към края на 18. век е открито случайно от йеромонах Спиридон Габровски, който го преписва.

Спиридон съставя и служба в чест на светеца, която заедно с преписаното житие се озовава във възстановения Килифаревски манастир – основан през 50-те години на 14. век от Теодосий.

Личността на Теодосий се явява и в Похвалното слово за патриарх Евтимий от Григорий Цамблак.

За семейството на преподобни Теодосий Търновски не се знае нищо, освен че е родом от Видинско.

Малко преди смъртта си приема миропомазване от цариградския патриарх, тъй като не е сигурен дали е помазан при кръщенето си, от което може да се предположи, че е от скромен произход.

Приема монашеско подстрижение в Арчарския манастир „Свети Николай“ край Видин.

Оттам тръгва да търси духовно ръководство и обикаля много манастири, докато не попада при знаменития исихаст и учител в съзерцателния живот, преподобни Григорий Синаит, който се подвизава по онова време в манастира Парория (гръцка дума за гранична зона), някъде на границата между България и Византия.

Обикновено се предполага, че граничната зона е Странджа, но е възможно обителта да е по северните склонове на Родопите.

Под неговото опитно ръководство Теодосий дотолкова преуспява в духовния живот, че според думите на житиеписеца му Калист учителят „изсред всички ученици само на него позволил да безмълствува в килията си“.

След смъртта на стареца Григорий манастирското братство единодушно избира Теодосий за игумен.

Той отказва да приеме такава голяма отговорност и тръгва да търси ново духовно пристанище.

Посещава Атон, Солун, Бер и Цариград, много места из България и накрая, заедно с ученика си Роман, основава свой манастир в Килифарската пустинна местност до Търново.

Скоро около него се събира голямо духовно братство от българи, сърби, румънци, унгарци и гърци.

Сред неговите ученици най-изявени са преподобният Роман, ученият йеромонах Дионисий и още по-ученият Евтимий, бъдещият предстоятел на Българската православна църква и патриарх Търновски.

Поради разбойнически нападения се наложило Теодосий, заедно с братството, да се пресели по-близо до столицата Търново.

Новото място е в пещера и стръмните скали правят мястото недостъпно от нападения. Това вероятно е манастирът „Св. Троица“.

На това място Теодосий прекарва три години, заболява тежко, боледува в продължение на двадесет месеца и поради физическа слабост се отказва от длъжността игумен, която прехвърля на Роман.

Теодосий, заедно с Евтимий и още трима ученици, се отправя за Цариград при своя приятел и сподвижник измежду следовниците на Григорий Синаит, патриарх Калист І.

Умира в патриаршеския манастир „Свети мъченик Мамант" на 27 ноември 1363 г.

Преди смъртта си Теодосий прави завещание, в което съветва своите ученици да пазят неповредена благочестивата православна вяра.

Преди смъртта си изповядва догматическите постановления на вселенските събори и се причестява с пречистите Христови тайни.

Тогава килията му се изпълва с благоухание. Лицето на умиращия чудесно просиява и той издъхва в блаженство. Последните думи, които произнесъл, са: „Вижте, небесно войнство!“.

След кончината на Свети Теодосий Търновски Цариградският синод го канонизира за светец, а патриарх Калист лично му написва житие.

#Българската православна църква #роман #Солун #Атон #Родопите #Странджа #Византия #България #Видин #Патриарх Евтимий #Цариград #цар Иван Александър #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"