Нетаняху отвърна на заповедта за арест. Обещание към Израел

Нетаняху отвърна на заповедта за арест. Обещание към Израел
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел.

"Отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора в Хага между демократичния Израел и масовите убийци на "Хамас". С каква дързост сравнявате "Хамас", който уби, изгори, изби, обезглави, изнасили и отвлече нашите братя и сестри с израелските войници, които водят справедлива война, различна от никоя друга. Това е пълно изкривяване на реалността", посочи Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Той определи хода на прокурора на МНС като нов вид антисемитизъм.

"Граждани на Израел, обещавам ви едно - опитът да ни вържат ръцете ще се провали. Като министър-председател на Израел обещавам, че никакъв натиск и никакво решение на който и да е международен форум няма да ни попречи да ударим тези, които искат да ни унищожат", подчерта той, предаде БНР.

Президентът на САЩ пък определи като "възмутителни" молбите на главния прокурор на МНС за заповед за арест срещу представители на израелското ръководство.

"Позволете ми да бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, няма равностойност, при това никаква, между Израел и "Хамас". Ние винаги ще стоим до Израел срещу заплахите за сигурността му", подчерта Байдън, предаде Ройтерс.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон "фундаментално отхвърля" решението на МНС, тъй като то няма да помогне за разрешаването на конфликта в региона, добавяйки, че сравняването на Израел и "Хамас" е "срамно" и че Международният наказателен съд няма юрисдикция в такъв случай.

"Хамас" е брутална терористична организация, която извърши най-лошото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора като заложници", посочи той.

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти