Игнатов категоричен: Няма източени пари от Фонд „Научни изследвания”

Игнатов категоричен: Няма източени пари от Фонд „Научни изследвания”
Когато оценителите оценяват проекта, те не знаят дали той е фирма, академия, консорциум, това никой не го знае, посочи Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източени пари от Фонд „Научни изследвания" (ФНИ) няма, категоричен беше министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„В публичното пространство тези неща се оперират по оперетен начин, който не е характерен за света на науките и това е друг проблем”, каза Игнатов в ефира на Нова телевизия във вторник по повод разразилия се скандал за нередности в класирането на проекти в конкурсната сесия на ФНИ.

Сергей Игнатов припомни, че тази година ФНИ проведе конкурс „за малко пари" – близо 21 млн. лв.

„Кандидатстващите са поискали над 386 млн. лв и това е нормално. 1095 са екипите кандидатствали за този конкурс. 95 са номинираните. Тези 1000, които не са оценени, е нормално да подадат възражения. Има си срок за това. Има хора, които си позволиха да подадат възражения не до фонда, а до мен. А ние от МОМН им казахме, че не сме пощенска кутия. МОМН не може да повлияе по никакъв начин на възраженията. 1095-те екипи кандидатствали, са оценявани от над 400 рецензенти, 12 са експертните комисии", обясни образователният министър.

По думите му фирмите са регистрирани по изискване на ЕС, който дава право на организации, които не са публично финансирани, да се занимават с научна дейност – това са научни дружества, тоест научни фирми.

Когато оценителите оценяват проекта, те не знаят дали той е фирма, академия, консорциум, това никой не го знае, посочи Игнатов.

„Законът позволява на организации, които не са публично финансирани, да наемат екипи за някакви изследвания. Тук няма никакво нарушение в кандидатстването”, подчерта той.

След като са излезли класираните проекти, всеки човек може да се разрови в компютъра и да види кой е шефът на дадена фондация. Той не е задължително да е учен, уточни министърът на образованието и науката.

За проф. Мирослава Кортенска, която бе освободена от ФНИ и обвинена, че е взела над 30 000 лева, Игнатов каза, че са подадени всички документи в прокуратурата във връзка със случая.

„Предполагам, че тя ще бъде викана там тази седмица. Изведнъж се появи нейното име, свързано с над 30 рецензии. Когато пишеш рецензия, не можеш да направиш над 30 рецензии. Физически е възможно, но въпросът е в качеството", подчерта образователният министър.

Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ, припомня БГНЕС.

Основанието за това бяха изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари.

За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ.

След този скандал, в научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случващото се във фонда.

Учените обмислят протест, на който да се поставят всички наболели въпроси в областта на науката и образованието.

Те продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

#Фонд „Научни изследвания" #ФНИ #министър на образованието #младежта и науката #МОМН #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »