Недоволни фермери обляха сградата на ЕП с мляко

Недоволни фермери обляха сградата на ЕП с мляко
Европейски фермери протестираха в Брюксел срещу прекалено ниската изкупна цена на продукцията си, като поливаха с мляко полицаите, а служителите на реда им отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Снимка: Rex Features/Guardian.co.uk
A A+ A++ A

Протестиращи европейски фермери поливаха с мляко полицаите в центъра на Брюксел, а служителите на реда им отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ.

Сблъсъците между демонстранти и полиция започнаха, след като протестиращите срещу прекалено ниските изкупни цени на тяхната продукция фермери обляха с мляко от цистерните на своите трактори фасадите на комплекса на Европейския парламент на площад „Люксембург", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тази част от акцията им беше планирана, поради което полицията се намеси едва след като най-агресивните селяни се опитаха сред гърмежи от бомбички да се проврат зад преградите на територията на Европарламента.

По данни на полицията в района са пристигнали около 2000 фермери с 800 трактора.

Млекопроизводители от няколко европейски страни се стекоха по обяд с трактори към центъра на Брюксел като част от протестна акция под наслов „1000 трактора в Брюксел".

Организатор е Eвропейският млечен борд (EMB), обединяващ млекопроизводителите и земеделски синдикати от 14 европейски страни.

Протестът може да наруши автомобилния трафик в белгийската столица и околностите чак до вторник следобед.

„Пожар гори на млечния пазар. Твърде отдавна цените на млякото вече не покриват производствените разходи и хиляди производители вече са се отказали," обяви млечният борд в сайта си.

Протестиращите призовават политиците да поемат своята отговорност и да приемат ефикасни законови мерки за млечния пазар.

Според фермерите изкупните цени на млякото трябва да бъдат 40 евроцента за литър, а не 26 евроцента, както е сега.

#Брюксел #фермери #мляко #Европейския парламент #Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"