Простреляният Роберт Фицо вече говори, но състоянието му остава критично

Простреляният Роберт Фицо вече говори, но състоянието му остава критично

ФБ/Роберт Фицо

A A+ A++ A

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние и е твърде рано да се каже дали ще се възстанови, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк днес - ден след опита за убийство, който предизвика шок в цяла Европа, предаде Ройтерс. Според лекари, цитирани от местните медии, шансовете Фицо да оцелее, възлизат на под 35%. И въпреки това, надежда има.

Покушението беше първият по-голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане. Политически анализатори и законодатели твърдят, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

"За съжаление все още не мога да кажа, че печелим (битката да спасим Фицо - бел. ред.) или че прогнозата е положителна, защото степента на нараняванията, причинени от четирите огнестрелни рани, е толкова голяма, че на организма все така ще бъде трудно да реагира", заяви Калиняк.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок каза на същата пресконференция, че стрелецът, на когото полицията повдигна обвинение в опит за убийство, е действал сам и преди това е участвал в антиправителствени протести.

"Това е вълк единак, който се е радикализирал в периода след президентските избори (миналия месец)", заяви Ещок.

Заподозреният е посочил като причина за нападението политиката на правителството по отношение на Украйна и плановете му да реформира обществената телевизия и да премахне специалната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където е приет Фицо, заяви, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова операция с два екипа за лечение на множество огнестрелни рани. "Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение", каза тя пред журналисти.

По-късно съюзникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини каза, че е успял да разговаря за кратко с премиера в болницата. "Той е в състояние да говори, но само няколко изречения, тъй като е много уморен, защото приема някои лекарства", каза той пред журналисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова призова към успокояване на политическото напрежение. На свой ред Пелегрини призова партиите в Словакия да преустановят или да смекчат агитацията си за изборите за Европейски парламент следващия месец.

"Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае спешно днес, то това е поне основен консенсус и единство между политическите представители на словашките граждани", каза Пелегрини, който спечели изборите през април за предимно церемониалния президентски пост.

През последните две десетилетия Фицо доминираше в словашката политика и през октомври миналата година бе преизбран за четвърти път на премиерския пост.

Той съчетава леви икономически възгледи с национализъм, използвайки широко разпространеното недоволство от стандарта на живот в страната, но също така се оказа и разединяваща политическа фигура. Неговите критици твърдят, че новите реформи застрашават върховенството на закона и свободата на медиите в Словакия, която е член на ЕС и НАТО.

Призивите на Фицо за прекратяване на санкциите срещу Русия и спиране на доставките на оръжие за Украйна се харесаха на Москва, а президентът Владимир Путин и други руски политици бяха сред тези, които осъдиха вчерашния опит за убийство.

Фицо беше прострелян, докато поздравяваше свои поддръжници на улицата, след като председателства правителствено заседание в централния словашки град Хандлова.

Словашките медии съобщиха, че 71-годишният стрелец е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Словашкото информационно издание Aktuality.sk цитира сина на заподозрения, според когото баща му е притежавал законно разрешителното за оръжие. Няма официално потвърждение за самоличността и произхода на нападателя.

Инцидентът повдигна въпроси относно мерките за сигурност на Фицо, тъй като извършителят на покушението успя да произведе пет изстрела от упор, въпреки че министър-председателят беше придружен от няколко телохранители.

На видеозапис без дата, публикуван във "Фейсбук", се вижда как предполагаемият нападател казва: "Не съм съгласен с правителствената политика" и критикува плановете на правителството за реформиране на обществената телевизия. Ройтерс потвърди, че лицето от видеокадрите съвпада с образа на мъжа, арестуван след покушението срещу Фицо.

Фицо и съюзниците му от правителствената коалиция разкритикуваха част от медиите и опозицията, като заявиха, че те са разпалили напрежението в тази централноевропейска държава.

Най-голямата опозиционна партия в Словакия, либералната прозападна "Прогресивна Словакия", побърза да осъди покушението и отмени планирания за снощи протестен митинг. Партията призова също така всички политици да избягват разпалване на напрежението.
#Роберт Фицо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти