Затлъстели мъже и жени вече ще може да работят в МВР

Затлъстели мъже и жени вече ще може да работят в МВР

МВР

A A+ A++ A

Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага революционни промени в медицинските изисквания за работа в системата. Проект за промяна на наредбата, публикуван за обществено обсъждане, предвижда да се допуснат кандидати със затлъстяване и лека форма на далтонизъм.

Досега лица с индекс на телесна маса (ИТМ) над 29,9 бяха автоматично отхвърляни, но новите правила ще позволят на комисия да преценява индивидуално всеки случай на затлъстяване с ИТМ до 34,9, стига да няма съпътстващи заболявания като хипертония, диабет или дислипидемия.

Това решение е мотивирано от нарастващия процент на затлъстяване в България и факта, че много хора с първа степен на затлъстяване нямат ограничения във физическото натоварване.

Промените засягат и кандидатите с далтонизъм. Досега те бяха категорично отхвърляни, но сега ще се прави индивидуална преценка и ще се допускат тези с леки отклонения в цветното зрение.

Наредбата затяга критериите за астигматизъм, но въвежда по-гъвкав подход към други често срещани състояния. Това е стъпка към модернизация на изискванията, като се вземат предвид съвременните медицински постижения и променящата се демография.

Предложените промени предизвикаха широк обществен дебат. Някои приветстват по-инклузивния подход, докато други изразяват опасения относно ефективността на служителите със здравословни проблеми.

Очаква се окончателното решение за промените в наредбата да бъде взето след общественото обсъждане. Ако бъдат приети, те ще отворят вратите на МВР за по-широк кръг кандидати, което може да доведе до по-голямо разнообразие в системата.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти