Високоскоростен влак: Пътуването от София до Русе би отнемало около 1 час и 30 минути

Високоскоростен влак: Пътуването от София до Русе би отнемало около 1 час и 30 минути

canva

A A+ A++ A

Експерти по железопътен транспорт изразиха общо мнение, че изграждането на високоскоростни железопътни линии в България трябва да се превърне в държавна политика. По време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА те подчертаха, че страната ни изостава значително в развитието на този вид транспорт в сравнение със съседните държави.

Инж. Румен Марков, управител на „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ ООД, изтъкна необходимостта от 10-годишна програма за развитие на високоскоростния железопътен транспорт. Той подчерта, че липсата на средносрочни и дългосрочни програми в сектора излага пътническия железопътен транспорт на огромен риск.

Според Марков, политическите партии трябва да приемат политиките на Европейския съюз за високоскоростните железници и да постигнат консенсус за тяхното реализиране в България. Той посочи, че частният сектор проявява интерес към изграждането на високоскоростни линии, включително чрез концесии, докато държавните органи не предвиждат такива проекти.

Железопътният експерт Симеон Евтимов подчерта, че високоскоростните железопътни линии трябва да бъдат приоритет за държавата, тъй като те се превръщат във важен геостратегически фактор. Той допълни, че железопътните линии за 160 км/час не могат да се считат за високоскоростни.

По време на пресконференцията бяха представени данни за потенциалното време за пътуване по някои основни дестинации, ако бъдат реализирани високоскоростни железопътни линии в България. Например, пътуването от София до Варна би отнемало около 2 часа, до Русе – 1 час и 30 минути, до Букурещ – 2 часа и 15 минути, а до Солун – 1 час и 30 минути.

Адвокат Николай Николов очерта правната рамка около развитието на високоскоростния железопътен транспорт и изграждането на такива проекти в България.

Експертите са единодушни, че изграждането на високоскоростни железопътни линии в България е не само необходимост, но и възможност за развитие на страната. Те призовават държавата да предприеме решителни действия в тази насока.

#влак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти