Всеки трети би напуснал работата си, ако заплатата му не бъде увеличена до 6 месеца

Всеки трети би напуснал работата си, ако заплатата му не бъде увеличена до 6 месеца

canva

A A+ A++ A

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година.

"В IT сферата е най-голяма трудността за намиране на кадри. Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни", посочи съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа Константин Цонев в студиото на "България сутрин".

Липсата на кадри обаче не опира само до IT сектора. В сферата на счетоводството, финансите, обслужването на клиенти и администрацията също липсват квалифицирани хора, които да запълнят работните места.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Към момента в Европейската комисия се обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници.

"Това до голяма степен ще направи пазара доста по-прозрачен и доста по-уравновесен, дори да има някои сърдити, очевидно в процеса. Това, което виждаме, е, че заплатата е водеща", подчерта Петрова.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

#офис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти