Онлайн пазаруване: Безопасно ли е да купуваме от Temu?

Онлайн пазаруване: Безопасно ли е да купуваме от Temu?

temu

A A+ A++ A

Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу Temu за нарушения на новото законодателство на ЕС.

В онлайн средите се появи нова платформа, която бързо разви своята мрежа и набра популярност в българското и европейското онлайн пространство. Платформата Temu обаче не осигурява достатъчно защита на потребителите си и с това нарушава европейските правила относно цифровите услуги:

Temu не предоставя достатъчна проследимост на търговците, които продават продукти на платформата.
Temu разчита на различни манипулативни практики и тъмни модели, за да привлече повече потребители и да ги убеди да закупят повече продукти без да дава конкретна информация на какъв принцип препоръчва продуктите.
Тези нарушения на законодателството на ЕС относно цифровото съдържание са само част от притесненията на потребителите относно безопасността на предлаганите стоки. Именно те са и причината европейската потребителска организация BEUC и 18 национални организации да подадат на 16 май жалби до компетентните национални органи срещу тази популярна платформа с опасението, че тя не защитава потребителите си и използва манипулативни практики, които са в противоречие с актуалното европейско законодателство.

Над 75 милиона потребители в ЕС използват платформата всеки месец, а тя често не предоставя нужната информация на потребителите относно търговците, които я използват. Това означава, че платформата не проверява дали продуктите, които предлага, отговарят на изискванията за безопасност в ЕС. Платформата за онлайн пазаруване също така не предоставя нужната информация относно системите си за препоръчване на продукти и какви критерии следва да бъдат изпълнени, за да предложи определен продукт.

Този онлайн пазар разчита на манипулативни техники – тъмни модели, чиято цел е да изкушават потребителите да харчат повече пари, отколкото първоначално са възнамерявали, или да усложнят процеса по премахване на потребителски профил.

Temu нарушава Акта за цифровите услуги в ЕС по всички горепосочени основания и следователно следва да бъде проверен от компетентните органи.

Моник Гойенс, генерален директор на Европейската организация на потребителите (BEUC), заяви: „Temu набира все по-голяма популярност в Европа, но чрез своите действия ние целим да привлечем вниманието на общността към многобройните незаконни практики на платформата, които пренебрегват интересите на потребителите. Temu разчита на различни манипулативни техники, предназначени да накарат потребителите да харчат повече на съответната платформа. Например, предлагат се евтини продукти и ако потребителят отвори офертата да я разгледа, излизат множество по-скъпи опции – в различни цветове или с различен дизайн. Има и различни препятствия, които целят да затруднят средния потребител, който желае да изтрие профила си. Temu също така не дава пълна информация от кого потребителите закупуват продуктите. По този начин платформата затруднява вземането на информирано решение и пречи на потребителите да узнаят дали даден продукт отговаря на правилата за безопасност на ЕС.“

„Temu нарушава Акта за цифровите услуги на ЕС, който е важна нова уредба, създадена да осигури безопасност на потребителите в онлайн средата. Продуктите, независимо дали са купени онлайн или на място, независимо дали са европейски, американски или китайски, следва да бъдат безопасни и да отговарят на европейското законодателство, щом се продават на европейските потребители.“

Резултати от проучвания на потребителски организации разкриват:

Потребителските организации в ЕС поставят под въпрос законността и безопасността на продуктите, продавани на платформата Temu. Например италианската потребителска организация Altroconsumo установи през октомври 2023 г., че 9 от 13 тествани козметични продукта, закупени на платформата, или нямат списък със съставки, или този списък е непълен. По-рано тази година германската VZBV сподели своите опасения, че Temu нарушава потребителското право, като показва подвеждащи отзиви за продукти или подвежда потребителите чрез начина, по който показва отстъпки от цената на продукта.

#пазаруване #онлайн пазаруване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?