България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството
A A+ A++ A

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара. Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По 180 лева на животно е средната субсидия, която получават годишно българските овцевъди, а преките им конкуренти от Румъния и Република Северна Македония получават, съответно по 30 и 35 евро и въпреки това отглеждането на овце у нас е финансово нерентабилно, предаде БНР.

"Има един остарял модел още от ТКЗС-ата, който ние не можем да изкореним в България. Имаме 200 овце, наемаме някой да ни ги пасе, наемаме някой да ги дои и в един момент казва – няма печалба", обясни Караколев.

Именно допълнителните разходи за труд правят българското овцевъдство непривлекателно, коментира той.

Сдружаването на земеделските производители е основният начин за по-конкурентоспособно селско стопанство у нас, коментира Караколев, давайки пример, че от 60 хил. регистрирани земеделски производители у нас, сдружени са 500.

За Великден и Гергьовден българските овцевъди са продали около 500 000 агнета.

"Може би, 60-70% са реализирани директно от фермите", обясни Симеон Караколев.

От 24 до 26 май край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

#овце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти