Лозята в България намаляват драстично

Лозята в България намаляват драстично
A A+ A++ A

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите. Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.

"Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията", посочи пред БНР Атанас Василев - председател на УС на Националното сдружение на българските лозари. И обясни какъв е проблемът:

"Когато имаш реални разходи средно 1000 лв. на декар, държавата те подпомага до 400 лв. Останалите 600 лв. са си за твоя сметка. Тук има много неприятно правило в самата програма - ако се случи щета или застрахователно събитие, то трябва да е над 30%, за да ти дължи обезщетение самият застраховател. Под 30% не се изплаща - това го няма никъде. Мярката е хубава и много хора биха се възползвали от нея, ако тя беше реална".

Според него именно заради това хората масово не се застраховат.

В предаването "Преди всички" Василев бе категоричен, че в последните години нищо не се е променило за сектора:

"Все още секторът си е на колене. Някои хора са по очи. Голяма част от колегите вече не говорят за субсидии, не искат подпомагане. Говорят единствено и само как да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да ликвидират".

По думите му лозята в България намаляват драстично:

"От четвърти в света с 1,8 млн. дка през 90-те години, в момента реално отглежданите лозя в България не са повече от 180 хил. дка. Имаме намаление от 10 пъти".

Според него проблемът е в политиката на държавата спрямо този сектор. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, обясни той и добави, че е необходима ясна концепция за развитието на бранша поне за 10 години напред.

Атанас Василев напомни за предложението им за гроздови борси за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това много би помогнало за изсветляване на сектора и премахване на посредниците. По думите му обаче това трябва да бъде формулирано ясно и точно в закона.

"Големият проблем е, че нямаш абсолютно никаква далновидност, сигурност, че днес направеното и казаното утре ще се спази. Не знаеш накъде да поемеш. И си в ситуация, в която живееш ден за ден", обобщи той.

#лозя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти