Старт на абитуриентските балове: За какво ще следи полицията?

Старт на абитуриентските балове: За какво ще следи полицията?
A A+ A++ A

В сезона на баловете - димки, пиратки и излизане от прозорците на колите. Традиционно, полицията предприема допълнителни мерки за сигурност в празничните дни.

„Най-честите нарушения за изскачане на млади хора през прозореца на автомобила, размахвайки ръце, без предпазен колан и въртене на гумите от младите водачи на автомобилите. Всички тези неща са много сериозни нарушения и създават предпоставки за тежки катастрофи“, каза бившият началник на столичната „Пътна полиция“, Тенчо Тенев.

И призова за внимателно шофиране в дните покрай баловете.
Абитуриент през прозореца - минимум 50 лв. глоба.„СДВР дълги години охранява баловете, столичната „Пътна полиция“ също. Следим с камери и снимаме нарушителите, които се движат по улиците на София в коли и са извън прозорците. После ги привикваме и им се съставят необходимите документи и наказания за тези нарушения“, казва той.

Глобата за излизане извън колата е 50 лв. По думите на Тенчо Тенев тя трябва да бъде 10 пъти по-висока.

„Това е изключително тежко нарушение. Едно неправилно управление на автомобила от страна на водача може да предизвика тежко ПТП. Пътникът, който се е показал от прозореца на колата, при рязко спиране може да падне от нея и да падне под гумите на друг автомобил, с който се разминава“, предупреждава още той.

Следенето за това дали непълнолетни лица употребяват алкохол ще се извършва както от охраните на заведенията, така и от полицията.

„Твърде неприятна ситуация – 14-годишен с алкохолно натравяне. Но аз питам и къде са и родителите, които наблюдават този младеж? Къде е ролята на обществото, на собствениците на ресторантите и охраните, които са вътре? Виждате как се опитват да използват и балони с райски газ, всякакви забранени субстанции“, казва още Тенчо Тенев като се позовава на случая от вчера, 14 май, при който двама ученици бяха с алкохолно натравяне в „Пирогов“, след като са празнували абитуриентски бал предната вечер.

По време на баловете ще има засилено полицейско присъствие и ще се следи както за употребата на забранени вещества, включително и райски газ, така и за това дали се използва неправомерно пиротехника. През изминалата година полицията е санкционирала 1600 абитуриенти за нарушения.

#бал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти