85% от българите имат собствен имот, но 22% не могат да го отопляват

85% от българите имат собствен имот, но 22% не могат да го отопляват
A A+ A++ A

Жилищата в Европейския съюз от държава на държава се различават почти по всичко, информира Нова телевизия. Според последния доклад на Европейската комисия, докато в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, в България този процент е 85. Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е наше или е под наем. Впечатление прави, че челните места заемат държави от бившия Източен блок. Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. А Германия пък е единствената в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот. Това ѝ отрежда и последното място.

Жилищата в Европейския съюз от държава на държава се различават почти по всичко. Според последния доклад на Европейската комисия, докато в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, в България този процент е 85. Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е наше или е под наем. Впечатление прави, че челните места заемат държави от бившия Източен блок. Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. А Германия пък е единствената в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот. Това ѝ отрежда и последното място.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно. Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края.

И накрая – в къща или в апартамент живеем? Оказва се, средно за Европа, това разпределение е почти по равно. Включително и у нас, въпреки че са малко повече българите, които живеят в къща, отколкото тези, които са в апартамент. В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче, това съвсем не е така. Там масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания - ползват ги едва една трета от гражданите.

#Имотът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Акценти