Оли Рен призова за бързо решение за транша за Гърция

Оли Рен призова за бързо решение за транша за Гърция
До края на 2012 г. Атина би трябвало да получи още две помощни плащания, съответно по 5 и 8.3 млрд. евро, в замяна на които страната е обещала да приложи серия радикални мерки за икономии, за да съкрати прекомерните си годишни разходи. Снимка: ЕПА/БГНЕС,
A A+ A++ A

Еврокомисарят Оли Рен смята, че е изключително важно финансовите министри от Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) да вземат решение в понеделник за забавените плащания от заемите за Гърция.

Спорд Рен е крайно необходимо е да се вземе решение за отпускането на следващия транш, което е важно както за Гърция, така и за Европа, цитира ха го АФП и БНР.

„Гърция изпълни ангажиментите си и сега е време Еврогрупата и Фондът да изпълнят своите. Изключително важно е да постигнем политическото решение за отпускането днес или довечера", каза Оли Рен при пристигането си за третата среща в рамките на две седмици, посветена на въпроса за гръцките финанси.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че на преговорите всички страни ще работят към надеждно решение за Гърция.

Фондът настоява за съкращаване на гръцкия дълг от страна на правителствата в Еврозоната така, както по-рано през годината и банките отписаха по-голямата част от дължимите им задължения.

Гърция чака от юни за транш от 31.2 млрд. евро, за да избегне липсата на парични средства, която се очаква да я застигне в края на годината. Парите са част от спасителен план на стойност 130 млрд.а евро.

До края на 2012 г. Атина би трябвало да получи още две помощни плащания, съответно по 5 и 8.3 млрд. евро, в замяна на които страната е обещала да приложи серия радикални мерки за икономии, за да съкрати прекомерните си годишни разходи.

#еврокомисар #Оли Рен #транш #Гърция #ЕС #Европейски съюз #Кристин Легард #еврозона #Международен валутен фонд #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »