Сметната палата откри нарушения при малките обществени поръчки в МЗХ

Сметната палата откри нарушения при малките обществени поръчки в МЗХ
Определените изисквания към участниците за част от процедурите за възлагане на обществени поръчки за оборот не са били съобразени със стойността на поръчките и/или с отделните обособени позиции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При провеждането на процедури за възлагане на малки обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са допуснати еднотипни нарушения, констатираха експертите на Сметната палата.

Сметната палата е извършила одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в МЗХ за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г.

Нарушенията при малките обществени поръчки са свързани с прилагане на ограничителни критерии за подбор спрямо участниците, несъобразени със стойността и предмета на поръчката.

Според Палатата определените изисквания към участниците за част от процедурите за възлагане на обществени поръчки за оборот не са били съобразени със стойността на поръчките и/или с отделните обособени позиции, поради което с тях необосновано е ограничено участието на лица в процедурата.

От Сметната палата посочват, че е допуснато е и сключване на договор за възлагане на малка обществена поръчка преди влизане в сила на определение, с което е оставено без уважение искане за налагане на временна мярка „спиране" на процедура.

Става дума за договор от 20 юли 2010 г. за „доставка на канцеларски материали, копирна, принтерна, факс и карирана хартия за нуждите на Министерство на земеделието и храните – ЦА", който е сключен преди приключване на процедурата по обжалване, с което е допуснато нарушение на наредбата.

„Установени са случаи на несвоевременно организиране и стартиране на процедури за възлагане, неправилно прилагане на материалния закон при откриване на процедура на договаряне без обявление, както и неизпращане в срок на изискуемата информация до Агенцията за обществени поръчки относно приключило изпълнение на договори", пише още в одитния доклад.

Все пак от Сметната палата отбелязват, че „управленските решения в областта на провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки по ЗОП, като цяло са законосъобразни".

През одитирания период в МЗХ са проведени 57 процедури по Закона за обществените поръчки и 13 процедури по вече отменената Наредба за възлагане на малки обществени поръчки.

#Сметна палата #одит #Министерство на земеделието и храните #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"