AI ще удари световния пазар на труда като цунами

AI ще удари световния пазар на труда като цунами
A A+ A++ A

Изкуственият интелект (ИИ) удря световния пазар на труда като "цунами", зави в понеделник управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Изкуственият интелект вероятно ще повлияе на 60% от работните места в развитите икономики и на 40% от работните места по света през следващите две години, посочи Георгиева по време на събитие в Цюрих.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това", каза тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързан с Университета в Цюрих.

"Това (ИИ) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева каза, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, цитирайки глобалната пандемия през 2020 г., както и войната в Украйна.

"Въпреки че очакваше повече сътресения, особено поради климатичната криза, световната икономика остана забележително устойчива", посочи тя.

"Не сме в глобална рецесия", заяви Георгиева, която беше апострофирана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга в развиващия се свят.

"Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи. Инфлацията, която ни удари с много силна сила, намалява почти навсякъде", посочи шефът на МВФ.

#изкуствен интелект #Кристалина Геoргиева #пазар на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти