БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети

БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
A A+ A++ A

България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната. Това каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на откриването на конференцията "България в еврозоната, кога?", която се провежда днес в София. По думите му забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Димитър Радев добави, че в момента България изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията. Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност се намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май, допълни управителят на БНБ, предаде БТА.

В институционален план Българската народна банка и банковият сектор в определена степен са част от еврозоната по силата на установения режим през 2020 г. на близко сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка, обясни Димитър Радев. Той уточни, че БНБ е единствената централна банка, която работи в такъв режим. Това осигурява правно и пълноценно участие в процеса на формиране и изпълнение на решенията за надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, плюс тези в България. Резултатите на банковия сектор през последните повече от три години са свидетелство за успеха на това участие, посочи Радев.

Българският лев е едната от двете валути, извън еврото, която е част от европейския валутен механизъм, което е едно от ключовите условия за присъединяването към еврозоната, изтъкна управителят на БНБ.

С приемането на новия Закон за Българската народна банка, който е получил подкрепата на Европейската централна банка и Европейската комисия (ЕК), България на практика е финализирала процеса на правна конвергенция, което е неотменимо условие за присъединяване към еврозоната. Проектът на закон за въвеждане на еврото, който регламентира административния процес по въвеждане на новата валута, без формално да е част от изискванията за правна конвергенция, на практика е готов за внасяне и приемане от Народното събрание.

Логистичната и техническата подготовка, която в голяма степен е в компетенцията на Българска народна банка, е в много напреднал стадий. Платежните, информационните, счетоводните и статистическите системи, за които отговаря БНБ, са готови за работа в условията за работа в еврозоната и се нуждаят от последно "фино калибриране", стана известно от думите му.

Приключен е процесът по подготовка на отсичане на българските евромонети, което е било съгласувано с ЕК и с всяка една от страните членки. "Преминаваме към тестово отсичане на 8 милиона броя монети по 1 милион всеки номинал", заяви Димитър Радев. Заготовките, както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени и започва тяхната доставка. Осигурени са необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. До края на този месец се очаква да се финализира решението за Бургас, а до края на лятото ще се въведе в експлоатация новоизграденият касов център в Плевен. "Изграждането на този център е част от мащабната ни програма за модернизиране и развитие на системата от касови центрове, които са на практика промишлени предприятия", уточни Радев.

Монетният двор е напълно готов като оборудване и като експертен капацитет за отсичането на българските евромонети. Той предстои да получи необходимия лиценз за отсичането на евромонети, което ще стане след предстоящото сертифициране на пробната серия, информира управителят на БНБ. Съвместното дружество на българската печатница вече разполага с лиценз и отпечатва евробанкноти за нуждите на централните банки в еврозоната. В процес на цялостно обновяване е автопаркът на БНБ от бронирани и охранителни превозни средства, както и одобряване на новите транспортни схеми и охранителни системи. Димитър Радев посочи, че общото количество банкноти и монети само в процеса на обмяната възлиза на около 12 300 тона.

През последната година се работи активно за създаването на капацитет за провеждане на активна парична политика. Следи се отблизо подготовката на търговските банки, която също се развива по план.

"Българска народна банка и банковият сектор ще бъдат напълно готови в рамките на настоящата година за въвеждането на еврото в страната", заяви управителят на БНБ. Димитър Радев обаче уточни, че това не е напълно достатъчно в чисто технически и логистичен план. Има редица информационни и счетоводни системи, които са под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в еврозоната. Те са идентифицирани, но все още предстои значителна работа, за да бъдат напълно готови. Освен това има четири групи от условия в компетенцията на изпълнителната власт, които трябва бъдат изпълнени преди присъединяването към еврозоната, включително по отношение на небанковия финансов сектор, несъстоятелността, държавните предприятия и мерките срещу изпирането на пари. Управителят на БНБ оцени високо намерението на служебното правителство да продължи работата по тези теми.

България се нуждае от ясноустановена и устойчива проевропейска политическа конструкция, счита Димитър Радев. Той посочи, че страната ни трябва да постигне няколко цели. Първата е възстановяването на политическите контакти по темата на най-високо равнище. Втората - връщане на пътя на фискалната консолидация. Третата - приемане най-бързо на Закона за въвеждане на еврото. Четвъртата - ускоряване на работата по оставащите условия и техническа подготовка, които са най-вече от компетентността на правителството, защото БНБ и банковият сектор ще бъдат готови преди края на настоящата година. "Ако този сценарий се материализира възможно най-скоро след предстоящите избори, шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават силни и напълно реалистични", каза още управителят на БНБ.

#БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?