Ръководителят на алтернативния синод готов да се върне в БПЦ, ако го поканят

Ръководителят на алтернативния синод готов да се върне в БПЦ, ако го поканят
Малко преди това по време на заседанието си Светият синод призова отделилите се от единството на БПЦ - Българска патриаршия, да се завърнат в нея. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Митрополит Инокентий, който ръководеше т. нар. алтернативен синод, заяви, че ще се завърне в лоното на Българската православна църква (БПЦ).

Това негово намерение беше оповестено часове, след като Светият синод призова отделилите се от единството на БПЦ - Българска патриаршия, да се завърнат в нея, предаде БТА.

Инокентий каза, че за намерението си за връщане в БПЦ е разговарял с наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Попитан кога ще се върне в Църквата, Инокентий отговори, че когато го поканят.

„БПЦ има нужда от единство и аз нямам нищо общо с искането на хората, които искат да регистрират нова Българска православна църква", заяви той.

В призива на БПЦ се посочва, че „Светият синод днес със загриженост и благоразсъдие реши да се обърне с обич към Господа, към всички отделили се от единството на БПЦ - Българска патриаршия".

Според Синода отделилите се от църквата са извън Светото православие и той ги призова да се върнат „в нейното благодатно лоно по приетия каноничен ред".

В отговор на въпрос пред журналисти главният секретар на Светия синод епископ Наум уточни, че изявлението на БПЦ е „към отцепниците от едно време", визирайки алтернативния синод на Инокентий.

В началото на ноември стана ясно, че алтернативният синод на митрополит Инокентий е подал отново документи за регистрация в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията.

Първият опит на митрополит Инокентий да регистрира в Софийския градски съд алтернативния синод като единствен беше през септември 2003 г. Тогава магистратите отказахат да го впишат с името „Българска православна църква", защото молбата не била подадена от лице, което я представлява. Отказът бе потвърден както от Апелативния съд, така и от Върховния касационен съд през януари 2004 г.

На заседанието на Светия синод в понеделник изненадващо дойде пловдивският митрополит Николай, който след кончината на патриарх Максим обяви, че ще спазва 40-дневен траур и няма да присъства на сбирките на Синода.

#митрополит Инокентий #алтернативен синод #Българска православна църква #БПЦ #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници