СДС ще номинира неполитическа фигура за конституционен съдия

СДС ще номинира неполитическа фигура за конституционен съдия
Според общинския лидер на СДС в Кърджали Дора Христова СДС има шанс с излъчването на такава подходяща експертна фигура да даде заявка пред всички десни избиратели, че времето на политически договорки и задкулисия е минало. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният съвет на СДС е дал мандат на Националния изпълнителен съвет на партията да излъчи експертна, неполитическа и достойна фигура за излъчване на конституционен съдия.

По-рано по време на съвета бяха изключини от структурата на партията тримата депутати Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, след което пък евродепутатът и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски подаде оставка в отворено писмо до председателя на сините Емил Кабаиванов.

След отстраняването на тримата депутати, за което причина беше опълчването им срещу номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

По думите на общинският лидер на СДС в Кърджали Дора Христова СДС има шанс с излъчването на такава подходяща експертна фигура да даде заявка пред цяла България и пред всички десни избиратели, че времето на политически договорки и задкулисия е минало, цитира я Дарик.

Според Христова това ще е началото на истинското възраждане на синята партия, която коментира, че депутатите от парламентарната група са функция на партията и след като не изпълняват решенията на ръководния й орган, нямат място в нея.

Дора Христова допълни, че хората, които са в парламентарната група не са избрани по мажоритарен принцип и е логично да изпълняват политиката на десния избирател.

СДС отдавна е в незавидно състояние заради непопулярните реформи, които трябваше да се извършат в България, но СДС не може да изчезне така, както на някои хора им се иска, коментира още синята лидерка.

#Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #СДС #Емил Кабаиванов #Петър Стоянов #Конституционния съд #КС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"