Борисов иска похвала, не вето

Борисов иска похвала, не вето
Президентът Георги Първанов (ляво) и премиерът Бойко Борисов (дясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заяви, че президентът Георги Първанов не само че не е трябвало да налага вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, но и е трябвало да похвали правителството за реформата.

„Цяла Европа прави тези реформи, защото Европа не иска да е на две скорости, не иска да има бедни и богати, не иска да има слаби и силни. Искаме реформата да започне веднага, да даде резултати след 5 години, след 4 – 2015 г.“, коментира Борисов в понеделник, цитиран от БНР.

„Така че не само че не трябваше да има вето, трябваше да похвали правителството, че 2012 г. не само че нямаме изгода от пенсионната реформа, а ще ни струва някъде от порядъка на 30, 40 до 50 милиона. Обикновено в Европа се прави, след като фалират надолу. Затова смятам, че не е прав, но това си е негово право“, каза още премиерът.

Той обяви, че разчита на мнозинството в парламента, за да отхвърли ветото, наложено от президента Георги Първанов върху пенсионната реформа.

На въпрос дали очаква мнозинството в парламента да отхвърли ветото, Борисов отговори: „Разбира се“.

„Това означава да изложиш пенсионните системи в следващите години на фалит. И когато разговаряме, те много добре знаят за какво става въпрос – и за частните пенсионни фондове, и за всичко, което може да се случи ако не предприемем тази мярка“, уточни премиерът.

„Но нали разбирате, на чужд гръб всеки може да се упражнява в момента“, каза още Борисов.

#президент #премиер #Бойко Борисов #Георги Първанов #вето #Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване #Европа #реформа #пенсионната реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"