Наско Сираков обяви плановете на клуба за стадион "Георги Аспарухов"

Наско Сираков обяви плановете на клуба за стадион "Георги Аспарухов"

бгнес

A A+ A++ A

Изпълнителният директор на "Левски" Наско Сираков обяви пред "Капитал" какви са плановете на клуба за стадиона "Георги Аспарухов". Поводът е решението на Столичния общински съвет от 25 април да поиска имота от държавата, защото може да го стопанисва по-добре. Тогава кметът на София Васил Терзиев коментира, че иска общината да помогне на клуба да осъществи амбициозния си проект. Въпросът беше как евентуалното бъдещо партньорство да се случи. Сираков има отговор.

"В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов", ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване. По този начин "Левски" ще има пълните права, за да реализира инвестиционните си намерения, а общината - възможността да предложи на софиянци модерно съоръжение, популяризиращо футбола и синята идея", коментира за "Капитал" собственикът на акциите в клуба.


Това на практика значи клубът да плаща на общината (вероятно разсрочено, предвид финансовото му състояние), за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост. Вариант, който звучи приемливо и на Столичната община, според източници на "Капитал" от "Московска 33".

Откъде ще се намерят пари е основен въпрос. ЦСКА има собственик, който е обявил, че ще направи инвестицията. "Левски" пък наскоро поиска от общинския съвет (СОС) разсрочване на задълженията към общината, защото не може да ги плати накуп. Едно съоръжение, като това на "Ботев" например, излиза според последните разчети около 100 млн. лв.

Сираков не отговаря еднозначно на въпроса за финансирането на инвестицията, като обяснява, че осигуряването на средствата преминава през темата за уреждане на собствеността. Затова и призовава това да се случи по-бързо. "Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от т.нар. концесионен списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове.


Това би открило пътя на "Левски" в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики", коментира той.

Реално след решението на СОС топката е в държавата, която трябва да съобщи какво мисли по въпроса и действително да прехвърли имота на общината, ако е съгласна с това.

#Наско Сираков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Акценти