Нинова бясна: Елена Йончева е 100% евродепутат и без БСП

Нинова бясна: Елена Йончева е 100% евродепутат и без БСП

БСП

A A+ A++ A

Корнелия Нинова е бясна – отлюспената от тарторката на БСП Елена Йончева със сигурност ще влезе в Европейския парламент въпреки наглед незавидното пето място в листата на ДПС. Бившата евродепутатка от листата на БСП се е договорила да няма изненади, което означава, че твърдо се класира за нов мандат в Брюксел. Това разказаха пред „Филтър“ отлично запознати с процесите и стратегията на движението.

Сега ДПС има трима евродепутати – Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Вели. Амбициите на партията са да има четвърти представител в Брюксел.

Листата на 9 юли ще води съпредседателят Джевдет Чакъров. На второ място е Илхан Кючук. Трета е Искра Михайлова, четвърти е Танер Кабилов, който е син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, а пета е Елена Йончева.

Тя прие да бъде кандидат за Европарламента и си навлече гнева на БСП, която я прати в Брюксел през 2019 година. С петото място в листата на ДПС сега мнозина я отписаха като неизбираема.

Сметката обаче е грешна, категорични са източниците. Водачът на листата Джевдет Чакъров е съпредседател на партията и със сигурност ще се откаже от мястото си, за да даде път на следващите в листата. Той е дългогодишен депутат, а на 9 юни ще води две листи в силни райони за ДПС за националните избори – в Разград и в Силистра.

Няма такава практика -съпредседател на партия на отиде в Брюксел и да е далеч от структурите в страната, допълва нашият източник.

Същото е положението и с Искра Михайлова. Тя е бивш министър на околната среда. През 2014 година стана евродепутат точно от петото място в листата на ДПС след отказа на сегашния лидер Делян Пеевски. След това влезе и за втори мандат. Сега обаче води листата и за националния парламент в Пазарджик и Перник. Според информация на вестника тя ще прекрати кариерата си в Европейския парламент, за да се завърне в политиката у нас.

Така Елена Йончева ще остане трета в предпочитанията на електората на ДПС. Партията обаче разчита и на мажоритарния вот за нея, с който може да се пренареди листата, отбелязва Интриги.бг.

# Корнелия Нинова #Елена Йончева #евроизбори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти