Какво се крие зад термините спина бифида и хидроцефалия?

Какво се крие зад термините спина бифида и хидроцефалия?
A A+ A++ A

Спина бидифа е вроден дефект на невралната тръба, който се формира в първите четири седмици от бременността. Спиналният канал не се развива правилно, което дава различни по сила и вид увреждания върху гръбначния стълб и нервната система.

При спина бифида някои от прешлените на гръбначния стълб остават незатворени. Оттук идва и името, което буквално се превежда от латински като „разцепен гръбнак“. Този буквален превод често пъти създава погрешното впечатление, че спина бифида е проблем на костната система. Всъщност в гръбначния стълб е разположен гръбначният мозък и излизащите от него нервни коренчета, които отговарят за инервацията на всички органи и крайници от човешкото тяло. Спина бифида засяга нервната система - централната и периферната. Това на практика означава, че спина бифида може да увреди двигателните функции и сетивността на  крайниците, функцията на отделителната система и долния храносмилателен тракт, мозъчната функция и др.

Приблизително 70% от хората, родени със спина бифида, развиват и хидроцефалия.

Хидроцефалия е състояние, при което в черепната кухина се създава повишено налягане поради прекомерно събиране на гръбначномозъчна течност (ликвор). Ликворът, който се произвежда в мозъчните стомахчета (вентрикули) и обичайно циркулира свободно и изпълнява защитни функции по отношение на мозъка, се събира в по-голямо количество поради нарушена циркулация или резорбция. Причините за запушване на пътищата, по които се оттича ликворът, могат да са вродени аномалии: черепно-мозъчни травми, кръвоизливи, тумори, възпаления (менингити, енцефалити), вътреутробни инфекции и т.н.

Лечението на хидроцефалия е оперативно.

Първична превенция: Всяка година по света се раждат повече от 300 000 бебета с дефект на невралната тръба, какъвто е спина бифида. Много повече са бебетата с хидроцефалия. В до 70% от случаите спина бифида може да се избегне, ако бъдещата майка приема всекидневно фолиева киселина, и то още преди да е забременяла. Според Световната здравна организация всяка жена в детеродна възраст трябва да приема всекидневно фолиева киселина под формата на хранителна добавка поне два месеца преди забременяване и до края на първия триместър от бременността си. Препоръчителната дневна доза е 0.4 мг.

Повече за спина бифида и хидроцефалия можете да прочетете на www.sbhb.org

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"