От производителя до пазара: Черешите се оскъпяват поне тройно

От производителя до пазара: Черешите се оскъпяват поне тройно

Pixabay

A A+ A++ A

Първите ранни череши в Пловдивско се берат край село Цалапица. Оказва се, че разликата от производителя до прекупвача на пазара в Пловдив е между 3 и 5 пъти. Това показа проверка на NOVA.

Ранните български череши вече са на пазара, но малцина са тези, които могат да си ги позволят.
„Има череши, но цената е висока и хората избягват да купуват“, твърди Елена Писова, производител.

На пазара край Цалапица черешите се продават за 8 лева килограма, докато в Пловдив цената е между 15 и 25 лева. Гръцките череши стигат 45 лева.

Местните знаят, че има разликата в цената между тази на село, и тази в града. В Пловдив търговците са чувствителни на тема цени. Позволяват на екипа на NOVA да снима стоката, но не и тях. Има граждани, които са взели радикални мерки. И са си засадили череши пред блока.

Докато сравняваме цените в България, видеоклип от социалните мрежи показа цената на черешите в най-известния и скъп магазин в Лондон. Там килограм плод се търгува за 165 паунда или 377 лева.

#череши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?