НДК – основен панел на Sofia Architecture Week

НДК – основен панел на Sofia Architecture Week
SAW си поставя за цел да преосмисли пространството на НДК със серия от конкурси и работилници, засягащи съдбата на паметника, площада и изобщо комплекса НДК. Снимка: education-world.eu
A A+ A++ A

Един от основните панели на Софийската архитектурна седмица 2012 (Sofia Architecture Week 2012 – SAW) е Националният дворец на културата през 2019 г.

В тази връзка в понеделник от 11:00 часа в зала 7 на НДК е организирана голяма дискусия за бъдещето му, съобщиха организаторите.

Националният дворец на културата е съорганизатор на инициативата. SAW си поставя за цел да преосмисли пространството на НДК със серия от конкурси и работилници, засягащи съдбата на паметника, площада и изобщо комплекса НДК.

С дискусията се поставя началото на петото издание на фестивала за архитектура и градска култура Sofia Architecture Week.

В рамките на една седмица ще се проведат над 50 лекции, а в София пристигат лектори от различни страни, за да участват с презентации и в дискусии по темата на тазгодишното издание на фестивала – „Архитектура търси култура”.

Участие в дискусията са потвърдили: кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителните директори на НДК Десислава Бинева и Тодор Влайчев, представител на финансовия министър Симеон Дянков, представител на министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев, проф. В. Троева и арх. Яни Вълканов от Интегриран план за градско развитие на София, Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София", Николай Гълъбов от Камара на архитектите и др.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в зала 7 на НДК от 18:00 часа, като той ще започне със серия от лекции с безплатен достъп.

Откриващата лекция ще е на чешкото архитектурно студио „Проджектил”, което спокойно можем да причислим към източноевропейските архитектурни суперзвезди на новото време, казват организаторите.

„Проджектил” ще разкажат как се прави естествена архитектурна среда за едно доволно общество, ще представят няколко филма за техни сгради и ще открият изложбата „От живота на хората и сградите”, която ще покаже в снимки как хората реално обитават сградите на „Проджектил”.

В 18:30 часа е церемонията по награждаването на победителите от конкурса „Устойчивата архитектура в България 2020-8”, организиран от Камарата на архитектите в България, които ще представляват България на международния конкурс „Мис Ван дер Рое".

В 19:00 часа щафетата поема Дейвид Бъргман (САЩ) – преподавател, анализатор и консултант по актуални и важни за града теми като икономически аспекти на градското развитие, политика на обществените пространства и културна индустрия.

В лекцията си той ще разкаже как се развива публичното пространство в съвременния град като използва за пример ситуацията в Лос Анджелис.

Гостуването му се осъществява с подкрепата на Американското посолство в България.

Закриващата лекция ще бъда на Рейулф Рамстад от студио „Рамщад Архитектс” – норвежко архитектурно студио, което прави изключителна архитектура на изключително сурови и красиви места.

На SAW 2012 те участват с изложбата си Transforming Landscapes, която представя техни реализации в драматични природни условия, а на лекцията си ще разкажат тяхната версия за задължителния диалог на архитектурата със заобикалящата я среда.

#Sofia Architecture Week #НДК #София #Националният дворец на културата #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Десислава Бинева #Тодор Влайчев #Симеон Дянков #финансов министър #Томислав Дончев #Министър по управление на средствата от ЕС #България #САЩ #Лос Анджелис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »