Без трудови договори и на минимални осигуровки работят младите българи

Без трудови договори и на минимални осигуровки работят младите българи
50 на сто от анкетираните посочват, че са били жертва на нарушаване на трудови, социални и синдикални права от страна на работодателя. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Сред най-сериозните проблеми пред младите хора в България е работата без трудов договор, както и осигуряването на база на минимални стандарти на заплащане, а не на реалния размер на заплатата.

Това сочат резултатите от анкетата Share with us, която „Младежки форум 21 век“ и КНСБ стартираха в началото на август, предаде Дарик.

В изследването са взели участие 3000 души до 35-годишна възраст. Високата безработица продължава да е проблем номер едно за младите хора в страната.

50 на сто от анкетираните посочват, че са били жертва на нарушаване на трудови, социални и синдикални права от страна на работодателя.

Анкетата има за цел да събере специфична информация относно основните проблеми и предизвикателства, които стоят пред младите хора в България, както и да изясни до каква степен младежите познават трудовите си и социални права.

Сред основните проблеми на първо място хората посочват високата младежка безработица.

„39% от анкетираните споделят, че познават частично своите права, като преобладаващата част от тях е във възрастовата група 18-24 г. 14.2% от анкетираните не познават въобще своите трудови и социални права, като тук възрастовата граница е до 24 г.“, обясни председателят на Сдружение „Младежки форум 21 век“ Даниела Алексиева.

Веднага след високите нива на безработица младежите посочват трудното намиране на първо работно място поради разминаването между образование и нужди на трудовия пазар, както и поради изискванията за опит и стаж от кандидатите за съответната длъжност.

Ниското заплащане и ниското качество на образованието в България са посочени на трето място сред проблемите за младите хора.

#България #КНСБ #България #Даниела Алексиева #безработица #трудов договор #млади хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници