Маринова: ВСС да проверява кандидатите за главен прокурор

Маринова: ВСС да проверява кандидатите за главен прокурор
Според съюза трябва да се изготви такъв професионален профил от Висшия съдебен съвет за главен прокурор, който отговаря на нуждите на съдебната система. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да получим отговор от Висшия съдебен съвет (ВСС) върху така очерталите се в общественото пространство проблеми, защото те са важни за обществото и за вярата му в съдебната система, заяви новоизбраният председател на Съюза на съдиите Таня Маринова.

Пред БНР в неделя тя посочи, че в медиите е излязла информация, че всеки български министър се е ползвал от услугите на скандалната съдийка Венета Марковска.

„Именно затова поискахме проверка от ВСС. Обществото трябва да знае истината и ако не е вярно това, трябва незабавно да се преустановят спекулациите по този въпрос”, категорична бе Маринова.

За последното заседание на Съюза на съдиите в България (ССБ), на което тя беше избрана за негов председател, Таня Маринова каза, че бившият вече председател на съюза Мирослава Тодорова е имала право да продължи да заема поста си за още един мандат, но тя сама е отказала и това е достойно.

„Тя благодари на колегите си, това е много голяма отговорност, тъй като съдия Тодорова постави много високи критерии. Те се спряха на мен, тъй като съм съдия в най-ниската инстанция в съдебната система. По правило тази инстанция генерира най-много идеи и най-много активност”, посочи новоизбрания председател на ССБ.

„Аз работя в София и цялата ми съдийска дейност е минала в Софийския градски съд (СГС) като младши съдия и в Софийския районен съд (СРС) като районен съдия”, разкри за себе си Маринова.

Според нея не бива да има изкуствено създадено разделение между София и останалата част на страната и на заседанието на ССБ, съдиите са показали, че са достатъчно консолидирани.

„На събранието изяснихме това дали сме съгласни с политиката, която прави Съюзът на съдиите. Две са основните направление, по които съюзът ще работи – суверенитета на съдиите и повишаване на професионалната ни квалификация, основно около тези две тези ние дебатирахме. Освен това бе обърнато внимание и на тезите, които застъпихме в писмото си от миналата седмица за случая „Марковска”, добави Маринова.

„Ние сме длъжници на това общество и трябва да направим всичко възможно за методите и правилата, по които се избира главен прокурор”, каза още тя.

„Ние многократно сме изразявали позицията, смятаме, че цялата публична информация от всички публични регистри за кандидатите за главен прокурор трябва да бъде проверявана от ВСС, за да вземе той информирано решение”, категорична бе новоизбраният председател на ССБ.

Според съюза трябва да се изготви такъв професионален профил от Висшия съдебен съвет за главен прокурор, който отговаря на нуждите на съдебната система.

Тези изисквания трябва да се поставят към всички, които искат да заемат позиция на по-високо ниво в съдебната система, подчерта Маринова.

Тя припомни, че отдавна има слухове, че в прокуратурата има висящи дела, които не се разследват.

„Трябва да се прекратят всякакви зависимости в прокуратурата”, посочи още Таня Маринова.

#Таня Маринова #Съюза на Съдиите #ССБ #Мирослава Тодорова #главен прокурор #Висшия съдебен съвет #ВСС #Венета Марковска #София #Софийския градски съд #СГС #Софийския районен съд #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »