Частично отписване на гръцкия дълг към 2015 г. обмисляли кредиторите

Частично отписване на гръцкия дълг към 2015 г. обмисляли кредиторите
Финансовите министри от еврозоната се събират в понеделник в Брюксел, за да деблокират транш от най-малко 31.2 милиарда евро помощ за Гърция. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Представители на еврозоната са говорили тази седмица в Париж за частично отписване на гръцкия дълг към 2015 г., съобщава в неделното си издание германският вестник „Ди Велт".

Според сведенията на изданието, което не цитира източник, на съвещанието при закрити врата във френската столица в понеделник, в което участва германският финансов министър Волфганг Шойбле, кредиторите на Атина (ЕС, Европейската централна банка, Международният валутен фонд – бел. ред.) са засегнали темата за възможността към 2015 г. да се откажат от финансовите си изисквания.

Вестникът отбелязва, че перспективата за частично отписване на гръцкия дълг цели да насърчи Гърция да спазва ангажиментите, които е поела в замяна на втората програма за подпомагане на икономиката й, предава БТА.

Тази възможност вероятно има за цел също да успокои МВФ, който настоява за намаляване на дълга на Атина до поносимо равнище.

Според близки до участниците в съвещанието източници Шойбле проявил благосклонност към тази възможност въпреки съпротивата на германското правителство.

Финансовите министри от еврозоната се събират в понеделник в Брюксел, за да деблокират транш от най-малко 31.2 милиарда евро помощ за Гърция, посочва Би Ти Ви.

В събота министрите са разговаряли по телефона, за да договорят „основа за преговори с МВФ" за начините за снижаване на гръцкия дълг, каза европейски източник, запознат с преговорите.

#еврозона #Париж #Волфганг Шойбле #министър на финансите на Германия #Атина #ЕС #Европейската централна банка #Международният валутен фонд #Гърция #МВФ #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"